Масово се отхвърлят и проекти, писани от евроконсултанти

Не само бизнесът, но и консултантите не познават достатъчно добре правилата, констатират от Министерството на икономиката


Между 70 и 80% от европроектите по програма "Конкурентоспособност", които са подготвени от консултанти по последните две схеми за технологична модернизация, са отхвърлени, показва статиситката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. "Не само бизнесът, а и консултантите имат нужда да прочетат по-внимателно насоките за кандидатстване. Изискванията не са толкова тежки и всеки среднообразован човек може да попълни документите", казва Цветан Стоевски, главен директор на дирекция "Конкурентоспособност и иновации" в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.


Статистика
От всички 238 проекта по процедурата за технологична модернизация в малките и средните предприятия, само 70 или 29.41% от общата бройка са одобрени от експерите и са предложени за финансиране. Статистиката показва, че само 33 от консултантските фирми имат 100% успеваемост, т.е. всички проекти, които са консултирали са били одобрени. В същото време 97 консултанти нямат дори и един успешен проект. По процедурата за технологична модернизация в големите предприятия 42 проекта са подготвени с консултантска помощ на 32 фирми. От тях само 9 са предложени за финансиране, т.е. 21.43% от общия дял. Със 100% успеваемост могат да се похвалят само 5 фирми, а 25 консултанта нямат и един одобрен проект.
"Черен" списък
В момента от Министерството на икономиката обсъждат идеята дали да се публикува списък с имената на фирмите, които са консултирали европроекти. Например в списъка срещу името на всяка консултантска фирма може да се записва броя проекти, по които е била консултант и процента на успеваемостта й, както и какви са причините, за да бъдат отхвърлени проектите. Целта е да се откроят успешните и неуспешните консултанти. Към момента нагласите на експертите са по-скоро "за" подобен списък. "Това няма да е реклама за едни и анти реклама за други. Резултатите са достатъчно показателни, всеки сам си прави реклама или не с качеството на работата си", казва Грета Добрева, директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката.


Обяснение
Делът на проектите от последните обявени схеми, които са били изрядни на 100% и дори не се е налагало да бъдат искани допълнителни документи е пренебрежимо малък. По схемите за технологична модернизация още на адмнистративно съответствие фирмите са отхвърляни най-често заради липса на справки от годишния отчет на дейноста на дружествата. На второ място е проблемът, че фирмите не могат да определят статута си – дали са малко, микро или средно предприятие. При оценката за допустимост половината от проектите са отхвърляни, заради декларации с невярно съдържание или такива, които са неправилно попълнени. "Учудени сме, че голяма част от бизнеса не знае дали е получил държавни помощи или не", коментират от МИЕТ. По схемата за международно признати стандарти на първо място сред причините за отхвърляне на проектопредложения е това, че фирмите не са представили копия на документи, които да докажат наличието на квалификация и професионален опит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK