Ако парите не влязат в правилните сектори, водят до инфлация

Резултатите от 2010 г. показаха, че големият обем на инвестициите в България през предходните години е бил силно зависим от три сектора - търговия, финанси и недвижими имоти. За периода 2005-2009 г. от 25 млрд. EUR инвестиции 17 млрд. EUR са били в трите сектора. Именно тези инвестиции намаляха заради кризата. Останалите обаче, които са в по-устойчиви сектори като производство, промишленост, енергетика, услуги и др., продължават да бъдат относително постоянни и стабилни.


Много е важно да се отбележи, че трите сектора, които бяха определящи за големия обем инвестиции през предишните години, малко зависят от някаква конкретна държавна политика. Ръстът е бил по-скоро резултат на щастливото стечение на обстоятелствата, че сме влезли в ЕС, и на това, че годините от 2005 до 2008 г. са били период, в който много лесно се натрупваха пари на световните финансови пазари, които след това се инвестираха в различни проекти. В същото време през миналата година по целия свят, не само в България, беше трудно и чрез борси, и чрез банки да се намерят пари за инвестиции.


Ние целим да се повиши точно този дял на "стабилните" инвестиции. Вложенията, които са свързани с финанси, търговия и недвижими имоти, не са лоши, естествено. Всички средства, които идват в страната, са добри и водят до ръст на икономиката. Проблемът при тях обаче е, че ако парите не влязат в правилните сектори, водят до инфлация. Освен това те не са и устойчиви. В същото време другите сектори са свързани с по-устойчиви инвестиции, тъй като създават нови работни места и са по-дългосрочни.Ще се стремим да увеличаваме дела именно на тези инвестиции, като заложим на по-добър маркетинг и подобряване на работата на администрацията и законодателството.


Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK