Качествени натрупвания или количествени изменения

Преките чуждестранни инвестиции са намалели с 58.5% през 2010 г. спрямо предходната, показват предварителните данни на БНБ. В сравнение с 2008 г. намалението е 80%. В хода на годината инвестициите все пак показаха плавно оттласкване от дъното, след като отбелязаха дори отрицателен растеж. Очакванията са, че през тази година те ще растат плавно.


Добрите и лошите
Заедно с това обаче миналата година показва ясна тенденция на промяна в структурата на потоците. Това накара управляващите да заговорят за качествени и некачествени инвестиции, а плановете са първите да получат допълнителни стимули. Променената структура показва рязко увеличаване на дела на инвестициите в производството и енергетиката. Те се квалифицират като устойчиви, защото водят след себе си работни места, траен принос към БВП и увеличаване на износа. В същото време икономистите са на мнение, че разделянето на инвестициите на добри и лоши не е правилно, защото на практика такива категории няма и понятието е относително.


Оздравително балансиране
В случая като недобри инвестиции са оценени тези в строителството и финансовия сектор. Още при бума в имотния сектор и кредитирането преди три години имаше предупреждения, че това са балони и на тях не може да се разчита дългосрочно. Някои прогнози дори предвещаваха икономически крах или дори падане на валутния борд, ако големите инвестиционни потоци внезапно спрат. Това не се случи, но заедно с кризата стана ясно, че силно растящите в предходния период сектори нямат шанс да се върнат към първоначалните си равнища. Статистиката за миналата година показва, че тезата е подкрепена и от данните за инвестициите. Според данните имотният и строителният сектор имат малка промяна в дела (при строителството е растеж), а финансовото посредничество рязко спада. В същото време обаче инвестициите в преработващата промишленост, които през последните години се движат на едни нива, сега отбелязват сериозно увеличение. Всичко това, разбира се, е на фона на намаление в абсолютни стойности във всички сектори.
Каруцата пред коня
Регистрираната промяна накара управляващите да започнат планове за стимулиране на инвестициите в секторите с по-висока добавена стойност. Последната редакция на Закона за насърчаване на инвестициите дава предимство на тези в производството и високите технологии. Първите дори се нареждат до инвестициите в наука и образование и може да получават съфинансиране при определени условия. Управляващите дават сигнали, че смятат да предоставят още повече облекчения за определени сектори. Според някои обаче това би било грешка. Прекаленото приоритизиране на определени сфери може да отблъсне инвеститорите от други. Още повече че в условията на криза, от която изгледи за скоростно излизане няма, именно инвестициите и потреблението са основните надежди.


Както е казал философът, количествените натрупвания водят до качествени изменения. Обратното точно към днешна дата е поставяне на каруцата пред коня, а състоянието на икономиката не го препоръчва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK