България не е готова за трансгранично лечение

Тази директива отдавна се чакаше, за да могат нашите граждани да се лекуват в чужбина и планово, а не както беше досега само при спешност. Доколкото съм запознат, това ще става чрез договорка между страните. Процесът е дълъг и изисква много работа. Здравните каси на всички страни трябва да изготвят параметрите. Тази година не се предвижда нещо такова специално по този въпрос. Ние също обмисляме в портфолиото си да включим услуги за планово лечение на пациентите ни в чужбина. За да осъществим тази идея, трябва да намерим партньор в чужбина.


Все още окончателно не е решен въпросът и как ще се заплаща лечението в чужбина. По последна информация то би трябвало да се таксува на база на цените, които са възприети в страната, чийто гражданин е пациентът. Нали си представяте, че в обратния случай нашата каса би фалирала доста бързо. Това е бъдещето на здравеопазването. Дължим повече на пациентите си. Дори това, което ние  като застрахователи предлагаме, са половинчати неща. Ние още нямаме развита електронна база, нямаме електронно досие. Не сме готови въпреки развитите технологии. Когато отиде наш пациент в чужбина, тепърва трябва да обяснява какви болести  е имал, как се е лекувал. Ако сега имахме електронна карта, където вътре да е налична всичката необходима информация за пациента - щеше да е много по-лесно. Много от нещата, предвидени в директивата, не са решени от самите страни и техните здравни системи. А те са много различни.


Д-р Валентин Ангелов, изпълнителен директор на "Здравноосигурително дружество ДЗИ" АД

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK