Богатите страни в ЕС се притесняват от здравен туризъм

Ние ще имаме срок от 30 месеца, за да транспонираме директивата в нашето законодателство. Много е важно какви са нагласите към тази директива и от това ще зависи какви промени ще трябва да предприемем.


Директивата касае основно възможността за предлагане на лечение на пациенти от страните членки на Европейския съюз. Тя обаче изисква предварително съгласие за прилагане на такова лечение в чужда страна.Има притеснение от страна на богатите страни в ЕС, че техните пациенти ще тръгнат да търсят по-евтино лечение в чужбина. Ако един германец дойде в България да се лекува, той няма да получи по-евтино лечение и да вземе останалите пари за себе си, на него ще му бъде платено толкова, колкото струва терапията у нас. От друга страна, малките страни се притесняват, че много бързо ще се изчерпят ресурсите на техните здравни каси, така че всяка страна трябва да изработи предпазни механизми.


В директивата изрично е записано, че се изисква посочването на национална точка за контакт. Информираността на пациентите е едно основно изискване в директивата. Ние административно трябва да решим коя ще институцията, която ще се занимае с тази дейност.
Другите теми, които се засягат в директивата, са възможностите за обмен на информация по електронен път на всичките нива на обслужване на здравната система. Това е много ценно, защото ще даде възможност за обмен на научна информация. Тук вече възникват много проблеми, тъй като трябва да се изгради единна система в здравеопазването.


Директивата не отхвърля необходимостта от притежаването на Европейска здравноосигурителна карта, която служи за получаването на спешна помощ в страните от ЕС. Документът не касае трансплантацията на органи. Пациентите приветстват тази директива, защото смятат, че тя ще помогне за създаването на фонд за обезщетение на болните. Ние поехме ангажимент да напишем закон за правата на пациентите и те настояват в него да се включи и създаването на такъв фонд. Неговата функция е да изплаща обезщетение и да гарантира последващото лечение при нанасяне на вреда на пациента.


Д-р Даниела Дариткова, зам.-председател на комисията по здравеопазване в парламента

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK