Инвестицията в нови касови апарати е в интерес на обществото

Отдавна настояваме всички регистрирани по ДДС фирми да се свържат с Националната агенция за  приходите. Не че само това ще реши проблемите с източването на ДДС, но това е една мярка, която е  част от общия план за справяне със сивата икономика. Другите мерки са достъпът до кредитните досиета на фирмите и проверките по аналог. Чрез тези стъпки ще се свие кръгът на сивата икономика.


Инвестицията в нови касови апарати няма да затрудни бизнеса, защото тя ще е около 200 лв. и за една фирма с оборот от около 50 хил. лв. няма да е проблем да отдели тази сума. А освен това този разход ще се признава на фирмите за данъчни цели. Въпреки това обаче някои собственици на фирми казват: "Защо ние да даваме тези пари? Нека ги даде този, който иска да ни следи." А инвестицията е в интерес на обществото и ще си струва. Надявам се и че ще има добър контрол.


Важно за ограничаване на сивата икономика е и стимулиране на разплащанията с банкови карти. Това ще изсветли плащанията, а и няма да затрудни администрацията, защото има система, която се управлява автоматично. Трябва да се реши и проблемът с издаването на касови бележки и укриване на оборота.


Камен Колев, заместник-председател на БСК

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK