Топ 6 на промените в данъците за 2011 г.

За счетоводителите 2011 г. донесе нови законодателни промени, а с тях и повече работа още през януари. Промяната на размера на осигуровките, условията за пенсиониране, формирането на заплатите, графиците за отпуски, плащането на наемите, данъците за офшорните компании... Списъкът се оказа доста дълъг. А междувременно трябваше да се започне и работата по годишното финансово приключване... Редакциите на законите донесоха не само много промени и повече работа, но всяха смут и сред всички служители във фирмите. Какво точно се промени и какъв ще бъде очакваният или неочакваният ефект за всеки от нас и за икономиката?


Ще плащаме с 1.8% повече осигуровки
От началото на 2011 г. размерът на осигурителните вноски за пенсия се увеличи с 1.8%. С други думи, ще трябва да плащаме повече за осигуровки. Някои вече се оказаха изненадани, че реалната им заплата в края на януари бе по-ниска. И вече сигурно са открили, че причината за това е, че ни изненадаха с нови, по-високи осигуровки.За счетоводителите това означава въвеждане на новите ставки, нови програми и т.н.


Кой как се осигурява
Една от ключовите промени бе свързана с новото разпределение на осигурителните вноски между служителя и неговия работодател. Така например в сферата на здравното осигуряване и осигуровките за майчинство и безработица то вече е 60/40 в полза на работодателя, а осигуровките за пенсия се разпределят в съотношение 55/45. Всичко това обаче може да доведе до сериозно объркване сред счетоводителите. А всяка грешка ще е фатална за осигуряваните. Например грешно изчислените осигуровки може да се отразят при размера на пенсията. Всъщност грешките може да бъдат отстранени в срок от 5 години, стига да бъдат засечени. Ако обаче сте лице, на което му предстои да се оттегли от активната работа след 40 години например, грешно изчислените осигуровки може и да провалят пенсионирането му.   
Кой плаща болничните
Една от промените през 2011 г. всъщност не бе промяна, а запазване на статуквото. С една година се удължи периодът, за който работодателят ще трябва да изплаща на лицето, което осигурява, първите 3 болнични дни. Идеята, която лансира ГЕРБ, предвиждаше само първият ден да е за сметка на работодателя, а останалите да се заплащат от държавата. Така, вместо очакваната промяна да влезе в сила от 1 януари тази година, това ще се случи от 1 януари 2012 г. Сумата остава старата - 70% от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70% от среднодневното уговорено възнаграждение.Ефектът от липсата на промяна обаче не е много добър за фирмите. От гледна точка на работодателя това означава, че няма да получи облекчение от финансовото натоварване за осигуровки. За служителя обаче промяната не е съществена.


Казахме сбогом на точковата система
От началото на 2011 г. вече придобиваме право на пенсия по нов начин. Най-общо казано - отпада точковата система, а и жените, и мъжете ще се пенсионират при по-висока възраст. Жените ще могат да се пенсионират, когато станат на 60 г. и придобият 34 г. осигурителен стаж. За мъжете условията са - възраст 63 г. и осигурителен стаж от 37 г. От 31 декември 2011 г. осигурителният стаж ще се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете. От 31 декември 2020 г. пък възрастта за пенсиониране ще се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 6 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.


И офшорните доходи ще се облагат с 10%


От началото на 2011 г. се въведе данък и върху печалбите, свързани с офшорни зони. И той, както и "класическото" корпоративно облагане, ще е в размер на 10%. Ефектът обаче не е еднозначен. От една страна, държавата се надява да получи по-високи приходи от новия източник на постъпления. От друга обаче, за фирмите това са нови задължения и всъщност ефектът може да бъде точно обратен - държавата да се лиши от нови, свежи инвестиции. След закриването на офшорната зона в Кипър редица фирми се пренасочиха към България, заради атрактивното й данъчно облагане. След въвеждането на новия данък обаче не България, а други офшорни зони ще бъдат по-предпочитани.


Внеси ми данъка за офиса
За първи път през тази година фирмите и физически лица, които ползват помещения под наем, ще трябва да внасят авансово 10% данък върху наема си. Досега задължението беше на физическите лица наемодатели, като те внасяха данъка в края на годината. Промяната не бе посрещната с радост от фирмите, тъй като тя доведе и до повече бюрокрация за тях. За физическите лица авансовото плащане на данъка също е утежнение и косвено увеличение на наема им. Може би са изключение наемодателите, които ще намалят наема с размера на 10-процентния данък...  Но и тук, както и при другите ключови промени по-горе важи правилото - добри или лоши, щом са въведени със закон, ще трябва да се спазват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK