Търговският регистър спира до дни

Какви са причините за проблемите с достъпа до сайта на Търговския регистър?


- Търговският регистър е пуснат като информационна система преди три години, в началото на 2008 г. Към онзи момент техниката, която е закупена като първоначална инвестиция, е била предвидена да поема определен брой потребители и размер на базата данни. С течение на времето, когато се вижда накъде отива потреблението на услуги, колко нараства натоварването, следва да се направят реинвестиции. Това е нормалният цикъл, когато се внедрява една информационна система. Проблемът с Търговския регистър е, че от началото на 2009 г. досега не са правени никакви инвестиции. А броят на пререгистрираните фирми надхвърля вече 500 хил. С всяка нова фирма, която се регистрира или пререгистрира, се увеличава и броят на справките, които публичните потребители правят в системата. Използването на тези услуги нарасна драстично, което може да се види и от статистиките на самия сайт. В момента около 40% от заявленията се подават през интернет и около 95% от справките също се правят онлайн.


Колко са потребителите, които в момента влизат на сайта на Търговския регистър?
- От началото на годината достигнаха над 30 хил. потребители на ден. Пиковият брой онлайн потребители в секунда, преди да започнем да налагаме ограничението за достъп до сайта, беше над 2 хил. За сравнение преди около година бяха 300-400 души. По време на кампания като подаване на годишните финансови отчети ситуацията става кошмарна. Всяка година през юни, когато изтича крайният срок за това, сайтът почти не работи. Освен това в момента "цената" от гледна точка на технически ресурс на всяка една справка, която правят потребителите, е много по-висока, отколкото преди години, защото има много повече данни, в които се търси. Не е възможно три години Агенцията по вписванията да разчита на същата техника като когато е стартирала услугата.


Пресилена ли е прогнозата, че системата може напълно да спре?
- Не, не е пресилена. За този риск предупреждаваме агенцията от 18 месеца насам. Миналата година след кампанията за подаване на годишните отчети беше ясно, че системата не може да продължи да работи, тъй като няма място за съхранение на данни. Тогава ние осигурихме за наша сметка система за съхранение на данни, за да може регистърът да продължи да работи. От юни миналата година досега се предполагаше, че агенцията трябваше да си купи собствена и да ни върне нашата. И това не се случи. В момента системата за съхранение на данни е почти 100% пълна. До няколко дни мястото за данни свършва. Ако до края на седмицата не бъде осигурен допълнителен капацитет, регистърът спира. Това е проблемът с мястото, но същевременно системата е претоварена от онлайн потребителите. Ако миналата година подаването на отчети беше кошмар с 300 хил. фирми, тази година ще бъде още по-зле с 550 хил.


Информирахте ли периодично агенцията за проблемите?
- Абсолютно всеки месец сме изпращали до тях подробни препоръки, графики и доклади. По договор сме задължени да им изпращаме месечни доклади, да ги предупреждаваме за рисковете, да ги информираме за капацитета. В момента предлагаме на агенцията да осигурим още една допълнителна система за съхранение на данни, отново не за тяхна сметка, но те отказват. Отделно от това сме уговорили с кадастъра също да съдействат и да предоставят капацитет. Засега отказват да приемат и това краткосрочно решение на проблема.


За какви инвестиции става въпрос?
- Това, което препоръчахме миналия юни, беше да се вземат две бързи дискови системи, които струват 180 хил. лв. В края на миналата година те пуснаха процедура по Закона за обществените поръчки за закупуването им, която обаче беше обжалвана, сега е минала през КЗК. Предстои агенцията да вземе решение, но още не са свикали комисия за това. А междувременно можеха да закупят допълнителни дискове за съществуващите системи, които са на по-ниска цена и няма нужда да се преминава през процедура по ЗОП. Но и това не е направено.


Наистина ли няма пари?
- Приходите на Агенцията от Търговския регистър са между 55 и 80 млн. лв. годишно, а разходите по него -около 10-12 млн. лв. Това означава, че спокойно може да отдели около 1% от приходите, за да обезпечи технологично работата на регистъра. В Закона за Търговския регистър в глава 5 са посочени принципите на самофинансиране, в които пише, че 25% от приходите отиват за материална база, развитие на услугите и т.н. Това обаче не се случва и никога не се е случвало. Парите за регистрите винаги са се отпускали по милост, в краен случай, след огромен напън от страна на Министерството на правосъдието. Причината е, че събраните пари от агенцията отиват в единната бюджетна сметка в БНБ, а разходите й се включват като част от бюджета на Министерството на правосъдието.


Какъв е изходът от тази ситуация?
- Системната липса на инвестиции от страна на Агенцията по вписванията и пълният блокаж на бюджета й от страна на Министерството на правосъдието говори, че става въпрос за предизвестена смърт. Не виждам верен ход в момента за Търговския регистър.Има две неща, които биха могли да направят, за да решат частично проблема - допълнителна система за съхранение на данни, която ние осигуряваме за своя сметка, и допълнителен капацитет от Агенцията по кадастъра. Миналия уикенд имаше организация това да се случи, за да може регистърът да работи нормално, но не получихме одобрение за плана. Дори и да осигурят по някакъв начин място за съхранение на информацията, ситуацията ще се нормализира за момента. Но през юни, когато започнат да се подават годишните отчети, ще има 10 хил. потребители едновременно онлайн и пак ще има проблеми. Каквото и да искат да направят оттук до кампанията за подаване на отчети, те трябва да организират процедура по ЗОП, да чакат срок на доставка. Докато това стане, нашият договор ще е изтекъл. Той е до 3 април. Кой ще продължи миграцията, не е ясно. Трябваше да стартира процедура по ЗОП за избор на нов изпълнител, но  такава все още няма. Дори и да направят инвестицията в закупуване на оборудване, няма кой да се заеме с инсталирането, да прехвърли данните и т.н. Закъснението е толкова голямо, че и два камиона с техника да купят, няма как да решат проблема.


Какви според вас са причините за тези откази?


- Това съвпадна с проекта за промени в Закона за Търговския регистър - ограничаването на публичния достъп. Цялата тази ситуация ме навежда на мисълта, че техническите проблеми ще бъдат използвани като още един довод за ограничаването на достъпа. Да се оправдаят, че излиза много скъпо на държавата поддържането на публичен регистър, а колко време и пари пести на бизнеса и гражданите, когато системата работи, явно не е важно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK