Банки и телекоми най-много обичат изкуството

За да може изкуството да достигне до повече хора, то има нужда от пари. Стотици фирми по света отделят част от бюджетите си именно за тази цел и въпреки че това не е основната им дейност, са склонни да спонсорират различни изложби и концерти. Корпоративната социална отговорност на някои от институциите отива още по-далеч - те поемат издръжката на цели галерии, музеи и ежегодни музикални събития.По стъпките на опитните
Следвайки примера на големите корпорации по света, и опериращите на българския пазар компании  вече може да се похвалят, че имат "култура на спонсорство". Обикновено обаче фирмите, които финансират култура у нас са част от големи международни компании. Това, което те правят у нас, е част от по-голямата, корпоративна култура на компаниите майки. Сред най-големите спонсори се открояват банки, застрахователни компании и телекомуникационни дружества.


Банките са най-големите ценители
Най-често изложби и други културни събития в България се спонсорират от банки. УниКредит Булбанк е един от трезорите със сериозна традиция в това отношение. За банките от групата културата и изкуството са двигател на икономическото развитие и поради тази причина политиката на УниКредит във всички 22 страни, в които присъства, е да дава приоритет на важни за местните общности проекти, коментираха за в. "Пари" оттам. УниКредит разполага с колекция от около 60 хил. произведения. Сред тях има картини на известни автори като Саволдо, Каналето и Тинторето, както и съвременни артисти като Ив Клайн, Фернан Легер, Джорджо Моранди, Оскар Кокошка. Банката представя пред обществото произведения на съвременни художници като Анди Уорхол, Кристо, Георг Базелиц и Герхард Рихтер по различни начини - най-вече в сътрудничество с галерии и музеи.  
Инвестициите не намаляват
У нас подкрепата на УниКредит Булбанк за модерното изкуство е част от дългогодишните й  усилия да модернизира страната по приятен и интелигентен начин. От трезора заявяват, че всяка година отделят разумна сума в зависимост от проектите, които са планирали за спонсорство, а поради консервативната политика на внимателен подбор кризата не се е отразила видимо на инвестициите на банката в тази сфера.  Освен подпомагане на различни изложби у нас УниКредит Булбанк провежда и традиционната годишна инициатива - "УниКредит Арт Ден". По време на този ден служители и клиенти на банката имат свободен достъп до художествените експозиции в по-големите галерии в цялата страна. През тази година италианската банка ще стартира още един от артистичните проекти на групата - "УниКредит Студио". С негова помощ ще се подкрепят млади творци, които до момента не са били представяни от галерии.


Банки с галерии
Социалната ангажираност на друга финансова институция води до появата на единствената галерия, собственост на банка. Галерията е "Върхове", а собственикът й е СИБАНК. За 6 години от съществуването си галерия "Върхове" е организирала над 80 изложби, в които са представени оригинални съвременни автори, частни колекции, музейни сбирки, самостоятелни и кураторски проекти. Впоследствие, след като един от бившите акционери в трезора се оттегля, галерията престава да бъде собственост на СИБАНК. Това обаче няма да спре банката да подкрепя културни проекти, казаха оттам за в. "Пари".СИБАНК като част от групата КВС има уникалния шанс да представя пред българска публика европейски класици. През 2011 г. един от сериозните проекти, по които работят от банката, е свързан с представяне на съвременни български автори пред белгийска публика.


Комуникации и изкуство
Социална ангажираност за различни културни и спортни събития има и "МобилТел". Благодарение на телекома за първи път в България бяха показани творби на Пабло Пикасо, както и изложбата "Леонардо да Винчи - учен и изобретател". Освен това от 2005 г. насам компанията организира "Годишни награди за съвременно българско изкуство на М-Тел".  И през 2011 г. компаниите продължават с поредните спонсорски инициативи. А ние оставаме в очакване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK