Засекретено по технически причини

Ако през последните дни сте опитвали да направите справка в сайта на Търговския регистър ( www.brra.bg ), вече знаете, че само един от пет опита е бил успешен. Много по-често след заявяване на търсенето на екрана ви се появява надпис "service unavailable" (услугата е недостъпна). Добрата новина е, че след часове или дни борба със системата все пак можете да откриете необходимата ви информация. Лошата новина е, че съвсем скоро и това няма да бъде възможно.


Сбогом на регистъра
В момента капацитетът на Търговския регистър е запълнен почти 100%, съобщи Васил Величков, управляващ съдружник на фирмата, която поддържа регистъра, "Грамма нет ис". Според него въпрос на дни е целият капацитет да бъде запълнен. Това означава, че всички промени в собствеността и управлението на фирмите няма да може да бъдат вписвани в регистъра. Това обаче не е всичко. Потребителите на сайта на регистъра няма да могат да правят справки дори и във вече въведените данни. Причината е, че системата не издържа на огромния брой посещения. Преди година едновременните посещения онлайн са били 300-400. Днес посетителите вече са над 2000 във всеки един момент. В рамките на деня над 30 хиляди мениджъри на фирми, адвокати, журналисти правят справки през компютъра си. И системата просто не издържа.Още по-голям ще бъде интересът към регистъра през лятото, когато фирмите ще трябва да предават годишните си финансови отчети. Пререгистрираните фирми вече са над половин милион. В същото време расте и интересът за подаване на заявления онлайн - техният дял е достигнал 40%. Всичко това означава, че регистърът ще спре да работи съвсем скоро, освен ако Агенцията по вписванията не осигури спешно по-голям капацитет на системата.


Техническото решение
По време на кампанията по подаване на годишните финансови отчети миналото лято обслужващата фирма "Грамма нет ис" е информирала агенцията, че минималната инвестиция в техника за краткосрочно решаване на проблема е 180 хил. лв. Целият инвестиционен пакет за привеждане на системата в съответствие с нарасналия интерес към регистъра е за близо 1 млн. лв. Към момента нищо не е осигурено, защото гласуваният бюджет на агенцията не включва такива разходи. Или агенцията не си е поискала, или Министерството на финансите не е отпуснало.
Агенцията е изненадана от интереса
В отговор на въпрос на в."Пари" пресслужбата на Агенцията по вписванията заяви, че "при нормални обстоятелства" не съществува възможност регистърът да спре. За агенцията основната причина за проблемите също е увеличението на броя на потребителите. Очевидно това е приемано за "ненормални обстоятелства". Няма прогнози, според които интересът към регистъра ще намалява, т.е. обстоятелствата няма да бъдат "нормални" за агенцията и няма какво да попречи на регистъра да спре.


Странно съвпадение
Проблемите с натоварването на Търговския регистър идват по време, когато депутати от ГЕРБ придвижват в парламента промени в закона, които ще ограничат достъпа до регистъра само за определени професии - адвокати, нотариуси, МВР и т.н. Предложението им срещна съпротивата на другите политически сили, на гражданския сектор и на бизнеса. Сега опасността регистърът да спре по технически причини може да бъде използвана като мотив, че трябва да бъде намалено натоварването. Но в същото време управляващите нямат нужда да бързат с тази поправка, защото съвсем скоро достъпът до регистъра може да бъде тотално ограничен. На пръв поглед по технически причини. А всъщност заради нежеланието на институциите да осигурят на бизнеса бърз и евтин достъп до информация. Въпрос на приоритети.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK