"Лев Инс" ще съди държавата за над 30 млн. лв. нанесени щети

Акционерите и мениджмънт на ЗК "Лев Инс" АД подготвят завеждане на дела срещу държавата за нанесени щети за над 30 млн. лв. през последната година след запечатването на офисите и изземването на сървърите на компанията. Това обяви Шаул Шнайдер, акционер в дружеството и представител на чуждите инвеститори в застрахователя. "Не можем да си затваряме очите пред щетите за компанията и акционерите", добави Шнайдер. Делата ще са срещу различните органи на властта, като ще се заведат и индивидуални искове срещу лица от конкретни държавни структури за злоупотреба с власт, добави Стефан Софиянски, председател на УС и изпълнителен директор на "Лев Инс".


Стефан Софиянски добави, че освен ДАНС и Комисията за финансов надзор (КФН) е започнала масови проверки след изземването на сървърите на компанията. "В периода 24 март - 30 декември получихме 479 писма по проверката на КФН, или средно по две на ден", каза Стефан Софиянски. По думите му писмата обикновено са получавани в края на деня и срок за отговор е бил един или три дни. "Целта не е да се изясни истината, а тормоз. Т.нар. тормоз по устав", твърди Софиянски. По думите му КФН е наложила над 3.5 млн. лв. глоби на компанията заради забавяне на подаваната информация за сключените полици "Гражданска отговорност".


Собствениците и акционерите на застрахователя заявиха, че целта на проверките срещу тях е била компанията да се докара до фалит. "Срещу нас беше впрегната машина и целта беше да се доведе компанията до фалит, може би в полза на наши клиенти. Постоянно проверки, които целяха да се направи обществена нагласа за нещо нередно", категоричен беше Стефан Софиянски. Според него службите са изпращани сигнали към презастрахователи, с които работи "Лев Инс".


Шаул Шнайдер заяви, че лично бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев го е извикал и го е разпитвал дали компанията има близки отношения с представители на опозицията или близки до тях медии. "Бяха ми задавани въпроси дали имам близки отношения с политици от опозицията или медии и ми беше подчертано, че ако искаме да запазим бизнеса си не би трябвало да поддържаме отношения с опозицията или медиите", твърди Шаул Шнайдер. Израелският акционер заяви, че шефът на ДАНС е препредавал думите на министър-председателят Бойко Борисов. Шнайдер категорично заяви, че "Лев Инс" никога не е подкрепяла политическа фигура или медия и няма намерение да бъде част от политическия живот в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK