Българите са оптимисти за икономиката, но доверието им към правителството спада

Ситуацията в страната е "непоносима" за 58% от българите, но въпреки това делът на оптимистите за бъдещето на икономиката се увеличава. В същото време доверието и подкрепата към правителството спадат за пръв път от 2009 г. насам, макар ГЕРБ да остава водеща политическа сила. Това показват данните на национално представително проучване на институт "Отворено общество", проведено сред 1200 души през първите два месеца на годината. "Няма връзка между двата процеса. Просто за мнозинството от хората икономиката се движи към по-добро, но в същото време те виждат и хаос и липса на последователност в политиката на управление", коментира Георги Стойчев, изп. директор на институт "Отворено общество". По думите му и при предходните правителства се е наблюдавала "умора от управляващите" и въпросът сега е дали спадът ще продължи.  
Оптимистично за икономиката


През последните две години делът на българите, които смятат, че в страната е непоносимо, е сравнително постоянен и гравитира около 60%. В същото време обаче според последните данни се увеличава процентът на тези, които виждат подобрение на ситуацията - от 6% през март 2009 на 13% през февруари 2011 г. Намаляват и хората, които смятат, че икономиката продължава да се влошава - от 39 на 31% за две години.Процентът на оптимистите, които очакват подобряване на ситуацията през следващите 12 месеца, се увеличава, и то трикратно - от 9 на 28%. Песимистите намаляват почти двойно - от 55 на 30%.В момента ситуацията е "непоносима" предимно за по-възрастните хора, слабо образованите, тези с по-ниски доходи и симпатизантите на ДПС, БСП или негласуващите. Те са и тези, които очакват по-лошо бъдеще. Оптимизъм има сред избирателите на ГЕРБ, по-младите, хората с по-високо образование и доходи.


Недоверие към политиците
За пръв път негативните оценки за управлението на Бойко Борисов (41%) надвишават позитивните (36%). Все пак въпреки намаляването на подкрепата с около 5% за последните две години правителството остава с най-добри позиции спрямо предходните и ГЕРБ все още е най-подкрепяната политическа сила. За 52% от анкетираните правителството действа хаотично. Два пъти по-малко хора - 24%, смятат, че то има ясни позиции и работи организирано и целенасочено. Данните показват, че хората, които не могат да преценят дали подкрепят правителството, намаляват за последните две години от 42 на 23%, като те се преразпределят към "негативните" оценки. Доверието към правителството спада с няколко процента до 26 на сто. В същото време доверието към президента рязко намалява и от 61% през 2008 г. то вече е с дял от 23% през февруари 2011 г. Парламентът по традиция остава със слабо доверие сред населението - около 14%.Електоралната подкрепа на ГЕРБ спада от 33 на 28%, но това не води до увеличаване на подкрепата на останалите партии, а по-скоро на броя на тези, които са заявили, че няма да гласуват.


По-късното пенсиониране получава подкрепа


Общо 43% от участвалите в анкетата на институт "Отворено общество" казват, че предпочитат да се пенсионират по-късно, но с по-голяма пенсия, вместо по-рано, но с по-малка (36%).Хората, които са посочвали, че са по-склонни да работят повече, са и по-възрастни. В същото време около 10% подкрепят и крайно рисковата система да не плащат пенсионни вноски, а да разчитат на собствени спестявания на старини.За 57% от анкетираните закриването на болниците в малките населени места не е правилен ход. Оказва се, че за повечето хора е по-важно до тях да има болнично заведение, без значение дали то отговаря на всички стандарти. Общо 53% от българите имат доверие в стабилността на българския лев и 45% казват, че не биха искали той да бъде заменен с евро.За 48% от анкетираните българската банкова система е стабилна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK