ГЕРБ сменя посоката и подкрепя идеята за свободен достъп до Търговския регистър

Депутатите от ГЕРБ отново обърнаха позицията си на 180 градуса. След като от около месец усилено се говори за ограничаване на информацията от Търговския регистър, сега стана ясно, че това всъщност може и да не се прави. Заместник-председателят и член на правната комисия Тодор Димитров обясни, че най-добрият вариант е информацията да си остане публична, но да се закрият личните данни на собствениците от досиетата на фирмите. Това е и един от трите варианта, които ще бъдат обсъждани до края на месеца, така че да се вземе най-доброто решение. До 24 март Агенцията по вписванията има срок да представи подробен анализ колко струва всеки един от вариантите.


Смяна на посокатаНовите идеи за промени в достъпа до информацията от регистъра са две. Едната, която са обмисляли депутатите, е достъпът да бъде пълен, но само след предварителна регистрация. Другото предложение е да бъдат заличени личните данни на собствениците на фирми и свързаните с тях лица, а фирмените документи да останат видими. Третата идея е тази, която в последния месец обиколи публичното пространство, а именно - достъп да имат само определени професии. Двете нови идеи се появиха по време на второто четене на предложенията за промени. След първото четене искането беше достъп да имат само определени професии. Юристите, депутатите от опозицията, хората от бизнеса, както и журналистите се противопоставиха на предложението. Така малко след това нещата се промениха, но се оказва, че всичко зависело от това колко пари ще са нужни за свободен достъп, но при скрити лични данни.


Само заради сметките"Най-доброто решение е да не ограничаваме достъпа, а личните данни да бъдат заличени", коментира Тодор Димитров. По думите му сега правосъдното министерство ще трябва да направи анализ на всяка от идеите. Съдбата на регистъра зависи от това кой вариант колко струва. Депутатите не знаят и колко би струвало внедряването на система, която да допуска само определени професии. Според Димитров това била причината да се предложат и други варианти - желанието да се вземе най-доброто решение, но след като се видят разчетите. Той коментира още, че в момента в съда действала подобна система - позволява достъп до съдебните решения, но при скрити данни за съдиите и подсъдимите. Според него повечето депутати от управляващата партия подкрепят идеята достъпът да е свободен, защото това било най-доброто решение.


Без идеяСпоред юристите най-лошият вариант е ограниченият достъп, който допуска само определени професии. "Достъпът след регистрация означава да се въведат плащания, както и да се следят тези, които влизат", обясни адвокатът от "Програма за достъп до информацията" Александър Кашъмов. Той допълни, че това също би ощетило определени групи хора, като разследващите журналисти например. Оценката ми около досегашните идеи е, че те не са били добре формулирани и е липсвала идея. Той обаче не е убеден, че някое от двете нови предложения ще бъде прието, най-малкото защото са "писани на коляно". Кашъмов изрази недоумение защо изобщо трябва да се правят промени, а други юристи дори коментираха, че всичко това е взаимно дебнене, предложения и смекчаване на позиции при определен натиск. Радослава Димитрова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK