Петролът спря да поскъпва заради очакваното увеличение на производството от ОПЕК

Няколко влиятелни страни членки на петролния картел ОПЕК обмислят дали да не последват Саудитска Арабия и да увеличат производството на петрол, за да успокоят скока на цените. Такива мерки се обсъждат от Кувейт, Обединените арабски емирства и Нигерия, съобщи Financial Times. Междувременно стана ясно, че страните от ОПЕК може да свикат извънредна среща, за да обсъдят евентуално увеличаване на количествата. Информацията доведе до поевтиняване на петрола на световните пазари за първи път от няколко дни насам. Анализаторите обаче не предвиждат дългосрочно понижаване на цените.


В очакване на решение


ОПЕК провежда консултации за увеличаване на производството на петрол, но решение все още не е взето, каза кувейтският министър на петрола шейх Ахмад ал Абдула ал Сабах, цитиран от Reuters. Той уточни, че за момента Кувейт се придържа към квотата си. По негова информация Саудитска Арабия вече произвежда по-големи количества, за да компенсира дефицита от Либия. За момента не може да се каже кога ОПЕК ще излезе с окончателно решение, но се обсъжда въпросът за свикването на спешно съвещание по проблема, на което страните членки да уточнят политиката си. Следващата им редовна среща е планирана за 8 юни във Виена. Страните от ОПЕК осигуряват около 40% от доставките на петрол в света.Министърът на петрола на Катар Мохамед Салех ал Сада коментира пред Reuters, че "запасите и производството на петрол в света са на приемливо ниво". По думите му при нужда страните от ОПЕК и производителките извън картела ще реагират своевременно, за да компенсират намаленото количество от Либия.
Надолу


Готовността за обсъждане на политическо ниво увеличаването на производството се отрази благотворно на пазара и цените на петрола отстъпиха от 29-месечния връх, който достигнаха в началото на седмицата. На борсата в Ню Йорк петролът поевтиня с 2% до 103.33 USD за барел, а в Лондон се търгуваше по 105.31 USD. След като за последния месец цената скочи с 21% в понеделник тя достигна 106.95 USD. "Брент" поевтиня с 1.04 USD до 114 USD за барел, а в Лондон цената спадна с 2.25 USD до 112.79 USD.


Колкото Либия


Според представители от сектора, цитирани от Financial Times, Кувейт, Обединените арабски емирства и Нигерия ще увеличат производството до началото на април. Общо трите страни се очаква да увеличат изпомпвания нефт с 300 хил. барела на ден през следващите няколко седмици. Това включва около 100-150 хил. барела общо от Кувейт и Обединените арабски емирства, както и 150-200 хил. барела от Нигерия. Като се добави и по-голямото количество, което Саудитска Арабия изпомпва в момента, това ще компенсира понижения износ от Либия. В момента Рияд произвежда около 9.2-9.3 млн. барела на ден, което е с около 700 хил. барела повече от обикновено. Увеличаването на производството е резултат както на политическо решение, така и на въвеждането отново в експлоатация на инсталации, спрени доскоро за текущ ремонт, какъвто е случаят в Нигерия.По оценка на Международната енергийна агенция производството на нефт в Либия е спаднало с около 1 млн. барела на ден от началото на кризата преди три седмици, тъй като западните петролни компании изтеглиха повечето си служители от страната. Това е с две трети по-малко, отколкото обичайното количество от 1.6 млн. барела на ден, които страната изпомпва. Въпреки това продължават доставките от някои части на страната, включително и от контролирания от бунтовниците източен град Тобрук. Засега товаренето и превозването на петрол с танкери от пристанището в Тобрук върви по график, казаха от либийската компания Arabian Gulf Oil.


Битка за контрол


За втори пореден ден вчера правителствените сили в Либия продължиха да бомбардират със самолети Рас Лануф, където има петролен терминал. Градът се намира в източната част на страната и е в ръцете на бунтовниците срещу режима на Муамар Кадафи. Целта на въздушните атаки е да попречат на противниците на правителството да се насочат на запад към столицата Триполи. Нестихващите битки между двата лагера в страната създават опасност от гражданска война. Според анализатори пазарите вече отчитат в цената на петрола вероятността от продължително спиране на износа от Либия. Допълнителен натиск може да дойде от страна на най-големия производител в ОПЕК Саудитска Арабия, където също се подготвят протести на 11 и 20 март. Наблюдатели твърдят, че ако саудитското правителство приеме твърда линия на поведение спрямо демонстрантите, това ще се отчете от пазара, дори и ако производството на петрол не бъде застрашено.


По-високи ценови очаквания


Междувременно Goldman Sachs Group повиши прогнозата си за средната цена на петрола в Ню Йорк през второто тримесечие на 105 USD на барел, което е с 4.50 USD повече от предишната оценка. Анализаторите на банката смятат, че увеличеното производство в Саудитска Арабия и намалените доставки от Либия ограничават възможността на ОПЕК да компенсира евентуални допълнителни спадове на доставките. Според тях резервните мощности на ОПЕК са паднали под 2 млн. барела на ден. Bank of America Merrill Lynch също повиши ценовите си очакванията, като определи средна годишна цена на петрола сорт "Брент" от 108 USD на барел за тази и 95 USD за следващата година. Предишната прогноза на банката беше съответно за цена от 88 USD и 85 USD на барел.


Засилва се натискът за зона без полети


Великобритания и Франция подготвят резолюция на ООН за забрана на полетите над Либия. Документът ще се обсъжда от министрите на отбраната на НАТО утре. Евентуален проблем може да се очаква от страна на Русия, която досега се е обявявала против идеята и има право на вето.Организацията "Ислямска конференция", която представлява мюсюлманските страни, също се присъедини към призивите за въвеждане на зона без полети. По-рано вчера идеята беше подкрепена и от държавите от Персийския залив. Те които поискаха спешна среща на Арабската лига и заклеймиха използването на сила срещу цивилните граждани от страна на либийското правителство.Въвеждането на зона без полети ще попречи на правителствените сили да провеждат военни полети в либийското въздушно пространство. При евентуално нарушаване на забраната международните сили ще имат право да обстрелват самолетите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK