Развиващите се страни показват първи признаци на прегряване

Бързо растящите икономики на развиващите се страни започват да показват признаци на прегряване, твърди първият зам. управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Джон Липски. Много от развиващите се пазари, като Китай например, не успяват да удържат инфлацията и губят контрол върху силния поток от инвестиции в икономиката. МВФ от месеци предупреждава за рисковете, които поражда натискът върху цените. Притесненията на финансовата институция, изглежда, се засилват.


По думите на Липски с ръст от 6.5-7%, който отчитат развиващите се икономики, възможностите за надхвърляне на капацитета им до голяма степен са изчерпани. В резултат на това вече се наблюдават първи признаци на прегряване, обяснява той.


Поскъпването на петрола допълнително засилва инфлационния проблем. Фондът обаче все още не е ревизирал прогнозата си за ръста в посока надолу, тъй като рекордно високите цени на петрола ще се окажат само временно явление, обясни Липски. По думите му преди ескалирането на ситуацията в Либия по-високите цени на петрола от края на 2010 и началото на 2011 г. са били в голямата си част резултат от подобрената икономическа перспектива. Опасенията за нарушаване на доставките в момента са движени основно от страха. Именно това е и причината цената на петрола да превиши границата от 100 USD за барел. Ако тези нива се задържат, заплахата за растежа ще бъде още по-голяма, обяснява Липски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK