Експертна група ще следи цените на храните

Работна група ще следи цените на основните хранителни продукти по веригата суровина-преработка-продажба, реши на днешното си заседание Министерски съвет. Новото звено ще се ръководи лично от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. В групата ще се включат експерти от различни правителствени агенции, комисиите за защита на потребителите и конкуренцията и представители на неправителствени организации. Целта на експертната група е да наблюдава отблизо ценообразуването и да информира крайните потребители за нередности или сериозни отклонения на пазара. При потвърдени данни за извършени злоупотреби, ще се намесва икономическа полиция.


Работната група ще поддържа актуална интернет страница и гореща телефонна линия за подаване на сигнали. По този начин крйните потребители ще могат в реално време да се информират за цените на хранителните продукти, както и да сигнализират за нарушения.


Не става ясно защо се налага създаването на нова експертна група, която да следи за спекула с храните и да води статистика, при положение, че вече съществуват органи със същите функции. Такива са комисията по стокови борси и тържища, системата за агропазарна информация към министерството на земеделието и НСИ.


Настоящото правителство е второто, което решава да следи цените на храните. През 2007 г. министърът на икономиката Петър Димитров разпореди всяка седмица да бъдат публикувани справки с цените на храните по региони. Мярката не постигна желания успех, защото търговци от региони с по-ниски цени решиха да ги "изравнят" с публикуваните осреднени данни за страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK