КЗК само ще анализира пазара на горива

Вместо да започне проверка за картел сред компаниите в сектора на горивата, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви вчера, че е образувала секторен анализ. От комисията информираха, че това е стандартна процедура, която се прави регулярно за всички сектори. Нейната основна цел е не установяването на картели, а проучване на тенденциите в даден пазар. Специално за пазара на горива КЗК ще анализира конкурентната среда и причините за повишението на цените на дребно.


След множество сигнали


Производството е образувано заради сигнал, подаден от транспортния министър Александър Цветков. Той обаче настоя за проверка за картел, а не за стандартен секторен анализ. Настояването на транспортния министър дойде, след като повече от седмица превозвачи и политици сигнализират, че една от причините за покачването на цените на горивата е наличие на картелно споразумение между доставчиците на горива и големите вериги бензиностанции. Превозвачите дори обявиха вчера, че заради непрекъснатото покачване в цените и пасивната позиция на държавата ще протестират в неделя. Националното сдружение на превозвачите прогнозира, че една трета от фирмите ще фалират до месец и половина, ако ситуацията не се промени.
Картелна проверка преди 2 години


В отговор на съмненията на политици и превозвачи комисията припомни, че подобна проверка е имало съвсем наскоро и тя не е показала нарушения. Става въпрос за проверка от 2008-2009 г., когато заради високите цени на петрола отново имаше увеличение на бензина и дизела и това предизвика съмнения за картел между фирмите и злоупотреба с монополно положение от страна на "Лукойл". Констатацията на КЗК оттогава е, че покачването на цените на дизела и бензина през изследвания период е било в паралел с обективни фактори, действащи в национален и международен мащаб.


Анализи в две министерства


Ангажиран с намирането на причина за сериозния скок на цените е и финансовият министър Симеон Дянков. Вчера той информира, че се прави анализ в ресорното му министерство и в икономическото министерство. Целта на проучването е да се определи по части освен акциза какво друго влиза в цената на горивата в България. Дянков заяви, че резултатите ще бъдат обявени скоро на заседание на Министерския съвет. Вицепремиерът коментира, че  стойността на горивата се е покачила с около 30% заради проблемите в Близкия изток. Според него анализите трябва да покажат дали в България поскъпването става по-бързо, отколкото в други държави. От думите на Дянков стана ясно, че във финансовото министерство няма данни, които да показват това.


Намаляване на акциза не е на дневен ред


Намаляване на акциза за горивата като мярка срещу повишаващите се цени не може да има, категоричен беше финансовият министър Симеон Дянков. По думите му акцизът у нас е на минимума, който България трябва да изпълнява по предприсъединителната ни програма, и няма никаква възможност за промяна в акцизната ни политика в това отношение за тази и следващата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK