Moody''s понижи рейтинга на Испания до Aa2

Международната агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Испания до Аа2 заради цената на държавната подкрепа за банковата индустрия, която според агенцията ще бъде по-висока от очакванията на правителството. Преструктурирането на трезорите по всяка вероятност ще бъде повече от прогнозираните 20 млрд. EUR, посочват от Moody's. Според рейтинговата агенцията разходите ще достигнат 40-50 млрд. EUR. Перспективата е "отрицателна".


По-късно днес централната банка на Испания се очаква да обяви капиталовия дефицит на банките съгласно новите правила. Предварителната информация е, че той няма да бъде повече от 20 млрд. EUR. Испания се опитва да убеди инвеститорите, че проблемите на спестовните банки няма да се отрази на публичните финанси. Европейските лидери обаче определиха 25 март като краен срок за приемането на обширен пакет от мерки за прекратяване на дълговата криза.


На 15 декември Moody's постави рейтинга на Испания под наблюдение. Няколко месеца по-рано, през септември, агенцията понижи оценката си за страната от Ааа до Аа1. Друга рейтингова агенция Fitch постави оценка AA+, но на 4 март промени перспективата на "отрицателна".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK