Добре е, че парите се връщат обратно в страната

Това, че 25% от чуждестранните инвестиции в България всъщност са свързани с български компании, не е изненада. Дори ми се струва, че той е сравнително малък предвид нашата икономика, която едва ли може да се нарече пазарна и която международните инвеститори класифицират като "периферна", т.е. дори още не сме в групата на "развиващите" се страни. Намесата на държавата, т.е. на политиците в икономиката ни, е сравнително голяма. Основната цел на тази намеса не е рационално разпределение на националното богатство и създаване условия за устойчив икономически растеж, а изграждане на икономическа база с не толкова законни средства, необходима за постигането на бъдещи политически цели. Крайният резултат от това негативно въздействие, подсилено и от кризата, е силно ограничаване на свободната конкуренция. В такава среда анонимността на местните инвеститорите има жизненоважно значение. Тази анонимност ги предпазва от политическа репресия и от разследвания за произхода на техните инвестиции, а той едва ли е много чист предвид факта, че сивата икономика у нас, без да включвам черната, е над 40%.


Вероятно и в други "периферни" държави се отчитат подобни резултати, така че няма нищо тревожно. Все пак това е по-малкото зло. По-добре парите на българските офшорни компании да се връщат обратно в страната, а не да седят по банкови сметки в Швейцария. Тест за правителството е да изкара на "светло" тези инвеститори, но не с репресивни мерки, а с икономически, като се намесва по-малко в конкуренцията между местните компании, възстанови върховенството на закона и създаде условия за устойчив растеж чрез реформи и публични инвестиции в образованието, здравеопазването и съдебната система.


Пламен Дерменджиев, финансист

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK