Синдикатите поискаха увеличение на заплатите и пенсиите заради цените

В писмо до министъра на финансите Симеон Дянков двата синдиката КНСБ и Подкрепа поискаха той да свика Националния съвет за тристранно сътрудничество заради поскъпването на стоките и услугите, което според тях надхвърлят границите на поносимост.


Синдикатите предлагат мерки за компенсиране на поскъпването, като отново настояват за увеличение на минималната заплата, както и за индекс за ръст на заплатите в материалния сектор. Те ще настояват и за увеличение на пенсиите и социалните плащания. Според КНСБ и Подкрепа тристранният съвет трябва да набележи също антимонополни мерки и предложения за подобряване на работата на регулаторните органи, като КЗК, ДКЕВР, КЗП, както и Комисия за контрол на цените на храните.


В писмото си профсъюзите посочват, че предстоящото увеличение на цената на природния газ от 1 април и на електроенергията от 1 юли ще доведе до допълнително увеличение на цените на храни, горива и топлоенергия.


В коментарите си досега Симеон Дянков обяснява, че поскъпването на храните е тенденция в световен мащаб.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK