Памукът продължи да поскъпва

Перспективите за търсенето на памук, най-добре представилата се стока от изминалата година, остават много оптимистични. Това прогнозира базираната в Сингапур компания за търговия на земеделски стоки Olam. Причината за това е, че икономическият растеж в Китай и Индия е вдигнал доходите на населението и по този начин е увеличил потреблението. Според Джагдиш Парихар, управляващият директор на отдела за памук в Olam, стабилен ръст от 3 до 4% е доста реалистичен.


Конкуренция за земяЦената на памука се увеличи повече от два пъти през миналата година, достигайки най-високите си нива за всички времена този месец поради свиващи се глобални запаси и увеличено търсене, основно от Китай, най-големият потребител на стоката. Цените ще бъдат променливи, както и запасите, които ще се конкурират за земеделски площи с други, по-скъпи храни, прогнозира Парихар. Той допълва, че пазарът на памук е част от земеделския комплекс, който сам по себе си изживява значителен дисбаланс на търсенето и предлагането, получен в резултат на икономическия и стоков суперцикъл, който наблюдаваме в момента. Тъй като инфлацията при храните е висока, памукът винаги ще се съревновава с тях за площи.


Повишено потреблениеПамукът се вдигна с 92% през 2010 г., най-големият годишен ръст от 1973 г. Цената му се повиши със 157% за последните 12 месеца на стоковия индекс S&P GSCI, изпреварвайки среброто и кафето, които също надхвърлиха двоен ръст. Стоката се търгуваше за 1.9393 USD за паунд на борсата в Ню Йорк вчера, след като достигна най-високото си ниво от 2.1970 USD за паунд на 7 март. Световното производство на памук за годината до 31 юли ще бъде с 0.3% по-малко от предвижданото през февруари, поради намалено производство в Китай, казват от Министерството на земеделието на САЩ. То ще достигне 114.95 млн. бали през годината, сравнено със 115.25 млн. бали, предвиждани преди месец. Прогнозите за потреблението обаче се повишават до 116.61 млн. бали, нагоре от досега очакваните 116.55 млн. бали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK