Пловдив реновира кварталните си градинки с 2.9 млн. лв.

Разгледайте цялото приложение УСТОЙЧИВА ГРАДСКА СРЕДА


Проект "Кварталните градинки" - така пловдивчани наричат европроекта на общината, чрез който ще се реновират градинките в пет от шестте района на Пловдив. Крайната му цел е да се възстановят малките квартални градинки, осветлението им, зелените междублокови пространства и малките градски паркове. Тези позапуснати обекти ще станат достъпни и за инвалиди, обясняват от общината.


Парите
Проектът е на стойност 2.9 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие". "Разходите за възстановяване на градската среда са непосилни само за бюджета на Пловдив", казва Георги Търновалийски, заместник-кмет по европейски политики и социални дейности в община Пловдив. След приключването на проекта обаче общината ще трябва да поеме финансирането на поддръжката на градинките.
Небет тепе
В момента е готов и още един проект за Небет тепе. Той включва консервация, експониране на археологията, възстановяване на зеленината му, както и предприемането на мерки, чрез които да се запазят четири старинни къщи. Стойността на този проект е около 6 млн. лв. и съвсем скоро ще бъде внесен за оценка от управляващия орган, съобщиха от общината.


Досега
Пловдив не може да се похвали с използването на много европейски средства за стабилна градска среда. Досега градът е усвоил около 7.5 млн. лв., като те са свързани все с малки проекти, които обаче са важни за жителите и гостите на града, коментира Търновалийски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK