Enel планира 31 млрд. EUR инвестиции за пет години

Приходите на италианската енергийна компания Enel са достигнали 73.4 млрд. EUR през 2010 г., което е с 14% повече от резултатите през 2009 г. Това съобщи в Лондон генералният директор на групата Фулвио Конти по време на представянето на резултатите на компанията за 2010 г. и плановете й за 2011-2015 г. Чистата печалба на дружеството е намаляла с 21.4% до 4.4 млрд. EUR, докато брутната (EBITDA) се е увеличила с 6.8% и достига 17.5 млрд. EUR. Финансовата задлъжнялост на енергийното дружество е намаляла с близо 12% през миналата година и вече възлиза на 44.9 млн. EUR.


Инвестиционни планове
Плановете на Enel включват 31 млрд. EUR инвестиции през следващите пет години. Повече от половината от тях - 18 млрд. EUR, ще бъдат вложени в Италия, обясни Конти. По думите му основен приоритет за компанията е развитието на ядрената енергия, заедно с енергията от въглища и природен газ. Ключови пазари за възобновяемата енергия са страните от Латинска Америка, Русия и Източна Европа. От източноевропейските държави Словакия остава стратегически пазар за Enel. През следващите пет години групата ще инвестира там 2.7 млрд. EUR. Други 800 млн. EUR се очаква да бъдат вложени в Румъния основно за повишаване на ефективността.


Продажби и придобивания
През миналата година Enel придоби 25% от испанската Endesa и стана мажоритарен собственик на компанията с 92%. Сделката беше на обща стойност 40 млрд. EUR. За да намали дълговете си обаче, Enel трябваше да продаде други свои активи през миналата година  като мрежата за газоснабдяване в Италия за 800 млн. EUR. Компанията предприе и най-голямото първично публично предлагане в Европа на подразделението си за зелена енергия Enel Green Power. Неговото дъщерното дружество в България има 14 ветрогенератора на черноморското крайбрежие в близост до Шабла и Камен бряг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK