Един от най-големите жилищни квартали в Стара Загора сменя облика си за 8.6 млн. лв.

До две години един от най-големите квартали в Стара Загора - "Железник", в който живеят 11 500 старозагорци, ще промени облика си почти изцяло. Соларно улично осветление, велоалеи, реновирани детски площадки и улици, зелени и чисти междублокови пространства - това са само част от акцентите в европроекта на общината, който е на стойност 8.6 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). "Проектът за подобряване на градската среда в кв. "Железник" е най-мащабният, печелен от общината досега", казва Мирослава Шопова, главен експерт в общинската дирекция "Устойчиво развитие и евроинтеграция".


Отлична програма, отлична община


"Средствата, които местните власти имат възможност да ползват по ОПРР, са най-добрата възможност за подобряване на градската среда", коментира Шопова. Самата община може да се каже, че е отличник, тъй като е на шесто място в страната по изпълнени проекти по ОПРР, казват представителите на местната власт. Общата стойност на одобрените проектопредложения по програмата е 17.2 млн. лв., а реално изплатените средства до този момент надхвърлят 5 млн. лв.
По-зелен и светъл квартал
Тръжната процедура за избор на изпълнител по основните дейности за благоустрояване на "Железник" стартира преди дни. Интересът от страна на фирмите е голям, като до този момент са закупени 35 документации за участие в търга. Предвидените средства само за ремонт и благоустрояване на уличната мрежа в квартала са 5.2 млн. лв. Отделно близо 1.2 млн. лв.  ще бъдат предназначени за подобряване на условията в междублоковите пространства и озеленяване. Само за изграждането на осветителната уредба, която ще ползва слънчева енергия, ще отидат 218 хил. лв. Предвидено е да се инсталират 70 фотоволтаика, които значително ще намалят разходите за осветление, емисиите парникови газове, разходите за ремонт и поддръжка и др. Ще бъдат рехабилитирани 8 км улици и 6 междублокови пространства. Ще се построят детски площадки, велосипедни алеи, спортни площадки, както и допълнителни паркоместа.


Успешните примери
По ОПРР община Стара Загора вече е успяла да реализира два проекта на стойност над 8 млн. лв. Първият е свързан с подобряване на образователната среда в 9 заведения - 2 училища, 4 детски градини и 3 ясли, и е на стойност 5.2 млн. лв. След тръжните процедури по този проект реално са усвоени 4.9 млн. лв. Благодарение на другия проект е реконструиран и рехабилитиран общинският път между селата Калояновец и Ловец, като стойността му е 2.5 млн. лв.Общината подготвя и мащабен проект за изграждане на нова транспортна схема на Стара Загора на стойност 15 млн. EUR.


Кредит от ФЛАГ
През 2011 г. община Стара Загора ще изтегли кредит от фонд ФЛАГ в размер на 5.5 млн. лв., за да може да реализира спечелените европейски проекти. Около 4 млн. лв. от сумата ще бъдат използвани за проекта за квартал "Железник". Всъщност местните власти може да получат и 20% авансово плащане, но едва след като представят договорите с изпълнителите на основните дейности. "Изискванията към документацията на проектите наистина са големи, но ние свикнахме с тях и ги приемаме за необходимост, защото тези европейски пари дават големи възможности на общината", казва Мирослава Шопова.Общината е търсила заем от ФЛАГ и преди. За реализирането на проект за подобряване на образователната структура тя е теглила заем на стойност 1.7 млн. лв. За съжаление парите по схемата за образователна инфраструктура към ОПРР вече са изчерпани и общината ще трябва да търси други възможности за ремонта на останалите учебни заведения. За сметка на това обаче местните власти ще продължат активната си политика за обновяване на жилищните квартали, а "Железник" може би ще е добрият пример за това не само в Старозагорско, а и в цяла България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK