Всички училища и детски градини в София ще бъдат санирани до 2015 г.

- Госпожо Савина, по какви проекти за подобряване на градската среда се работи в момента в София?


- Най-новите проекти са за довършване на два пешеходни подлеза - под бул. "България" при жк "Бокар" и подлез "Изток" при жп гара "Подуяне".  Този проект се финансира с европейски средства по Оперативна програма "Регионално развитие". В него са включени и 26 детски площадки и междублокови пространства в районите "Слатина", "Подуяне", "Витоша" и "Триадица". Общата стойност на проекта е 8.6 млн. лв. Ремонтираните подлези ще имат отопление по стените от конвекторен тип, климатизация и противообледенителни инсталации по стълбите. Приоритетите на направление инвестиции и строителство не са променени през тази година. Това са образованието, изграждане на водоснабдителна и канализационна мрежа, подготовка и управление на европейски фондове и отчуждаване. В сферата на образованието е приоритет завършването на 6 детски градини - в "Дървеница",  "Младост" 3, "Захарна фабрика", разширенията на по една детска градина в "Драгалевци" и "Банкя". Те трябва да бъдат открити до края на годината. Избираме нов изпълнител на модулната детска градина в "Казичене", защото там имаше голямо забавяне при изпълнението - 6-7 месеца. Тази година ще започне строеж на разширения на 5 градини в "Надежда", "Оборище", "Средец", "Люлин". Те трябва да бъдат открити през 2012 г. В Долни Богров и във Волуяк също ще има нови детски градини.


- Какво прави общината, за да подобри енергийната ефективност на училища и детски градини?
- Спечелихме проект за 9 училища по ОП "Регионално развитие". Те са в крайни столични квартали, защото имаше такова изискване по програма "Регионално развитие". Проектът е на стойност 11.5 млн. лв., от които 9.7 млн. лв. са  безвъзмездна помощ. Отделно сме заделили 5 млн. лв. от бюджета и от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ) за въвеждане на мерки по енергийната ефективност. Надявам се до края на годината работата по този проект да приключи. Освен това от 2008 г. досега сме направили около 180 паспортизации на сградите. На голяма част от тях сме подменили дограмата или сме ремонтирали покрива. Остава ни да въведем и останалите мерки - да се постави топлоизолация, енергоспестяващо осветление и т.н. В други 13 училища и 22 детски градини ще бъдат направени мерки за енергийна ефективност. Освен това ще укрепим други 3 детски градини.
- Миналата седмица зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова каза, че минусът на проектите по енергийна ефективност е това, че не са комбинирани с ремонти на дворовете и нови чинове.


- Не бих казала, че това е слабост. Когато за 15 години не е подменяно нищо, е много трудно 400 училища и детски градини да бъдат изцяло санирани, да им бъдат оправени дворовете и обзавеждането. Около 500 000 лв. са нужни само за ново обзавеждане и ремонт на дворовете в детските градини и училищата. За всички тях ще трябват около 40 млн. лв. Тази сума е голяма и затова ние правим частични ремонти на много места, на които е неотложно. Обзавеждането и училищните дворове са приоритет за нас след 2015 г. Първо трябва да оправим самите сгради отвън, защото няма ефект да подменим оборудването вътре, когато сградата не е оправена отвън. Това е като да ви тече покривът, а вие да сте сложили нови мебели. До 2015 г. е приоритет да санираме всички училища и детски заведения. Училищата са на делегирани бюджети и за тях е много важно да плащат по-малки сметки за отопление. Децата в градините трябва да се отглеждат при топлинен комфорт, да няма мухъл и т.н., а някои от тях също са на делегирани бюджети.


- Близо една трета от територията на София е без канализация? Докога?


- От 2006 до 2010 г. сме разработили 89 идейни проекта за канализация, като от тях 30 сме изградили. Казваме, че 30% от София е без канализация, но вече процентът е намалял на 25. В края на миналата и в началото на тази продължаваме с изграждането на канализацията. Това се прави с пари по европейски програми, на концесионера "Софийска вода" и на ПУДООС. Продължаваме с изграждането на канализация в "Симеоново", "Модерно предградие", "Бенковски", "Горубляне". Започваме главния отвеждащ колектор за "Драгалевци", който е по бул. "Черни връх". В края на миналата седмица започна изграждането на канализация в "Надежда" 4 и в местността "Сливница - Люлин". Работим по 20 идейни и работни проекта за канализация - "Манастирски ливади - Изток", за местността "Гърдова глава", "Кръстова вада-изток", районите "Банкя" и "Кремиковци", "Орландовци", вътрешнокварталната мрежа на "Бенковски", довършваме я в "Горубляне", "Владая".


- Кога софиянци ще усетят подобрението на ВиК инфраструктурата?


- Може би след 5 години ще почне масово да се усеща, защото през тази и следващата година започва да се изгражда ударно канализация с европейски средства. Ще правим канализация в "Нови Искър", където няма изградена канализация или е изградена по стопански начин. До месец ще сме готови с проект за целия район "Кремиковци", в който ще има и локална пречиствателна станция. С него ще кандидатстваме по "Околна среда". Ще има 1 година срок за одобрение и т.н. и още време за изпълнение. Така че през 2015 г. те ще усетят разликата. До 2015 г. ще има канализация в кварталите от Витошката яка, а под нея - година по-късно.


- Колко инвестиционни европроекти  ще подготвите тази година?


- Предвиждаме да подготвим и подадем 10 проектопредложения на обща приблизителна стойност 274 млн. лв. Основната част от тях ще бъдат за подобряване на ВиК мрежата, като стойността им ще е 250 млн. лв. С проекти по "Регионално развитие" ще кандидатстваме за обновяване на пет общински болници, за музея на София в Централната минерална баня и т.н. Тяхната стойност е 17 млн. лв. Ще продължим изпълнението и на други строителни проекти за общо 25 млн. лв.


- Колко пъти общината е налагала санкции по проекти, които се изпълняват с европейски средства?
- В моя ресор не сме налагали санкции за изпълнение на проекти с европейски средства, но за изграждането на метрото и другите транспортни задачи не мога да кажа. За детските градини сме налагали санкции. В договорите е предвидено санкцията да е 0.05% на ден, като тя стига до не повече от 20%. Имали сме договори, при които сме залагали до 50% санкция с цел да накараме изпълнителите на дадени обекти да не се забавят във времето. Санкцията се налага, след като приключи изпълнението. Фирмата, която строеше детска градина в "Драгалевци", фалира. Нейният строеж се приключва от фирма, избрана с открит конкурс.


- Защо се стига дотам, че да фалират? Не залагате ли достатъчно строги изисквания?


- Изискванията ни са доста сериозни - оборот, референции и т.н. Но може би причината за фалитите и забавянията е кризата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK