КЦМ изчисти земята край Пловдив с нови инвестиции и лавандула

Пловдивското предприятие КЦМ се намира на десетина километра от центъра на града и години наред замърсяваше почвите и въздуха наоколо с тежки метали. Замърсяването обаче бе прекратено не само с крупни инвестиции в нови технологии, но и с ... лавандула. Техническата култура помага за пречистването на почвата, а за да стимулират местните предприемачи да се занимават с отглеждането й, от КЦМ им осигуряват безплатен разсад и им гарантират изкупуването на добива. Така докато предприемачите печелят, печели и околната среда.
Лавандуловите полета на КЦМ
Проектът се реализира върху 380 дка земя, като 150 от тях са закупени от КЦМ още през 2008 г. Това е единственият проект в региона, който се самофинансира и за поддръжката му не се налага компанията, общината или държавата да влагат допълнително ресурси. Крайният продукт - лавандулата, се преработва до лавандулово масло, приложимо в индустрии като парфюмната, козметичната и фармацевтичната.


Изкупуване на насажденията


В проекта могат да се включат не само местни предприемачи, които се занимават със земеделие, но и трудоустроени работници от КЦМ.Цената на едно стръкче лавандула е 8-10 ст., а в един декар има средно 2 хил. стръка, обясняват от КЦМ. Общо 10% от разсада се презасява отново, защото не успява да се прихване. На всеки десет години лавандуловите насаждения се изорават и засаждат отново.Средният добив на декар в района е около 350 кг зелена маса, от които се извлича около 7 л лавандулово масло.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK