"Лукойл" пита министър Трайков може ли да смята

Лукойл-България" изпрати късно вчера отворено писмо до медиите с пет въпроса до министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "Лични пристрастия или държавна политика? Свободни правила или просто контрабанда? Интересува ли се Министърът на икономиката от икономика? Може ли министърът да смята? Пазарна сделка или национализация?" са отправените въпроси. Поводът за реакцията на "Лукойл" е изразената през миналата седмица готовност на министър Трайков държавата да изкупи обратно рафинерията. По всеки един от петте въпроса в писмото "Лукойл" дава и своя отговор.


Ден преди изпращането на писмото премиерът Бойко Борисов пък застана на страната на "Лукойл" в спора, като заяви в интервю пред bTV: "Оставете го икономическия министър, тази седмица той направи няколко много необосновани твърдения, аз съм му казал какво имам предвид".


Спорът започна през миналата седмица, когато Трайков нападна шефа на "Лукойл" Валентин Златев за скъпите горива. Министърът заяви, че производствената цена на горивата у нас е висока и застана зад исканията на превозвачите да си внасят гориво от чужбина по опростена процедура. Златев пък определи тези думи като "произволно твърдение".


Пак през миналата седмица енергийният министър потвърди информацията, че директорът на "Лукойл" Валентин Златев е присъствал на разговорите за АЕЦ "Белене" в Москва, където българската страна официално е била представлявана от заместника на Трайков - Марий Косев. Премиерът Борисов определи изявлението на Трайков като един от двата му големи гафа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK