AT&T купува T-Mobile USA за 39 млрд. USD

Американският телеком AT&T се е съгласил да купи своя конкурент T-Mobile USA от досегашните му собственици Deutsche Telekom в сделка, която се оценява на приблизително 39 млрд. USD. AT&T разполага с една от най-големите безжични мрежи в САЩ с 95.5 млн. потребителя, а T-Mobile е четвърти по размер, с 33 млн.


И двете компании оперират на същата GSM технология, използвана в повечето големи пазари по света и сливането ще остави САЩ с един единствен GSM провайдер. Техните конкуренти Verizon и Sprint, първият и третият по големина оператори, използват стандарта CDMA.


AT&T ще плати на Deutsche Telekom 25 млрд. USD, а останалата част от транзакцията ще бъде платена с акции. Това дава на германския оператор около 8% дял в американската компания, както и място в нейния борд на директорите. Според AT&T, тази сделка ще им даде възможност да предложат своята планирана 4G LTE мрежа и на всички клиенти на T-Mobile.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK