Правителството излезе със свои искания към зърнопроизводителите

Правителството изненадващо контраатакува със свои искания зърнопроизводителите, които излязоха на национален протест в понеделник. Земеделците твърдят, че кабинетът не е изпълнил ангажиментите към тях, които е поел в разписания между двете страни меморандум от 8 юли миналата година. Те дори отказаха среща с финансовия и земеделския министър с обяснението, че вече неколкократно са говорили с Мирослав Найденов и Симеон Дянков, но от това няма ефект. И поискаха среща лично с премиера. От своя страна обаче двамата министри настояха, че без среща с тях няма да има такава и с премиера и обясниха, че те също имат искания към зърнопроизводителите, както и редица въпроси. Сред тях са да свалят цените на суровината според световните тенденции, да се разпише регламент, който да определя по-малки субсидии за сектора в години на "свръхпечалби", както и да започнат да произвеждат повече хлебна пшеница. По-късно фермерите все пак приеха срещата.


Те искат оставката на Мирослав Найденов заради това, че обещаните им ясни правила за развитие на конкурентоспособно и устойчиво земеделие така и не са създадени. Друга причина е, че от началото на годината те трябваше да ползват намален акциз за горивата, ползвани за земеделски нужди. Това обаче все още не е нормативно разписано. Симеон Дянков обаче заяви, че е поемал единствено ангажимент да изплати сумата от акциза за гориво за миналата година в размер на 80 млн. лв. и това е направено, тъй като сумата е включена в националните доплащания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK