Политическа игра на нерви вдига цената на петрола

Петролът отново доказа, че е една от борсово търгуваните стоки, която зависи не толкова от пазарните прниципи като потребление и добив, а по-скоро от политическата картина. Войната в Либия и нестабилността и играта на нерви в Бахрейн и Йемен наляха достъчно гориво в цената на нефта и котировките му започнаха седмицата с по над 1% ръст. В основата на поскъпването разбирасе е войната в Либия. Въздушните удари срещу африканската страна доведеха до увеличаване на страха, че ескалацията на напрежението там може да прекрати доставките на нефт от региона на Близкия Изток. Производството на петрол в Либия е намаляло с близо 3/4 по време на кризата, а шефът на националната петролна компания заяви, че добивът на нефт може и съвсем да спре. Страната е третата по обем на производство в Африка.


Фючърсите напреднали с повече от 2.3% в Ню Йорк, след като Муамар Кадафи обеща да отблъсне с ракети и бойни самолети срещу военни обекти, които сформираната "коалиция" извършва. Именно неясният характер на коалиционните сили кара някои анализатори да се съмняват в ефективността на операцията. Водещата по подразбиране в такива операции страна САЩ, този път ясно декларира, че иска да играе по-скоро второстепенна роля. Така водещата роля поеха група от европейски страни водени от Франция, но основният въпрос, който много наблюдатели задавату е има ли тази конфигурация от сили ясен план за действие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK