Сърбия може да чака за ЕС и след 2012 г.

Сърбия може да чака по-дълго от очакваното до 2012 г., за да кандидатства за членство в Европейския съюз. Това съобщи представител на европейска делегация в Сърбия, цитиран от Eubusiness. Ръководителят на делегацията Винсент Дегерт уточни, че това е само един от възможните сценарии, но не може да бъде изключен. Европейската комисия трябва да се произнесе за кандидатурата през октомври, година след като ЕС се съгласи да разгледа молбата на Сърбия за членство. В замяна Белград трябва да засили сътрудничеството си с Международния наказателен съд и да поднови усилията си за залавянето на издирваните за военни престъпления на Балканите.


Кандидатурата на Сърбия зависи и от готовността за изпълнение на множество реформи, изискани от Европейския съюз. Според Дегерт страната се нуждае не само от вътрешни реформи, но и от промени по отношение на международната си политика.


Сърбия подаде молба за членство в ЕС през декември 2009 г., но спечели подкрепаq едва след като се съгласи на диалог с Косово. През януари Европейският парламент ратифицира споразумение за стабилизация и асоцииране с Белград, считано за първата стъпка към членство в Европейския съюз. До момента 17 държави членки са ратифицирали споразумението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK