Радиоактивни частици от "Фукушима-1" са достигнали Европа

Радиоактивни частици, за които се предполага, че са от японската атомна централа "Фукушима-1" са достигнали до Исландия, предадоха световните агенции. За първи път подобни частици попадат в европейски район, след като наличието им беше установено вече в района на Тихия океан, Северна Америка и Атлантическия океан.


Дипломати са на мнение, че количеството на радиоактивните частици над Исландия е прекалено малко, за да има опасност за хората. "Въпрос на няколко дни е частиците да се разсеят из цялото северно полукълбо", прогнозира Андреас Стол, учен от норвежкия Институт за изследвания на въздуха. Той обаче подчерта, че те няма да застрашат здравето на европейците. От френската Агенция за ядрена безопасност съобщиха, че очакват утре частиците да достигнат и Франция. Експертите обаче успокоиха, че те ще бъдат между 1000 и 10 000 пъти по-малко от количеството, регистрирано над Франция след катастрофата в Чернобил преди 25 години.


В момента наблюдението на разпространението на радиоактивните частици от "Фукушима-1" се извършва от 63-те станции по света на Организацията за Договора за всеобща забрана на ядрените опити.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK