Останаха само най-добрите клиники

- Д-р Георгиев, доколко икономическата криза засегна и бизнеса с пластична хирургия?


- В момента пазарът се нормализира. Останаха най-добрите клиники в тази област. Не бива да пропускаме и факта, че България наброява само около 7 млн. души, докато в много страни по света това е числеността на един среден по големина град. Нерядко се шегуваме, че ние винаги сме в състояние на криза - малка страна, не особено богата на природни богатства, и въпреки това българката, а вече нерядко и българинът са склонни да влагат средства за външния си вид.


- Какви са най-често причините да се прибегне до пластичен хирург? По необходимост или защото просто е "модерно"?
- В голяма степен медиите налагат едни или други критерии за красиво или грозно. Ако до началото на 60-те години "рубенсовият"  модел на пищно женско тяло се е считал за "модерен", сега са се наложили съвсем различни стандарти - добро телосложение, подчертан бюст, изразителни черти на лицето. И въпреки това няма правила, а и слава Богу, иначе нямаше да се различаваме. Зная, че някои свързват пластичната хирургия основно с т.нар. "фолк" модел, но търсенето определя предлагането. Когато този модел вече не представлява интерес, ще се появи друг. Не бих могъл да отговоря едностранно за причината, поради която пациентите ни се обръщат към пластичната хирургия, по-скоро са комплексни - по медицински показатели, естетически, психологически, емоционални, възрастови и т.н.


- Кои са най-търсените интервенции?


- Все още при дамите се запазва тенденцията в желанието им за по-голям бюст, а при мъжете - увеличаване размера на пениса. Докато и при двата пола има стремеж за оформяне на тялото чрез липосукция или липодистрофия, както и подобряване визията на лицето - изглаждане кожата на лицето, корекция на нос или уши.


- Какъв е съветът ви към хора, които не са попаднали на добър хирург и са недоволни от крайния резултат?


- Преди всичко да не се отчайват. Да разговарят с хирурга, при когото са се оперирали, за да изяснят какъв е проблемът, след което могат да потърсят второ или трето мнение, преди да вземат окончателно решение. Повярвайте ми, че всеки лекар желае пациентите му да са доволни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK