Скъпият петрол ще доведе само до 0.5 пункта растеж на страните от ОИСР

Силното поскъпване на петрола би могло да струва на страните от Организацията за икономическо сътрудничество  и развитие (ОИСР) половин процентен пункт от растежа. Това сочат данните на самата организация, публикувани в специален доклад днес, предаде БТА."Неотдавнашното повишение на цените на петрола би могло да  има скромно въздействие върху бизнес активността в краткосрочна  перспектива", пише ОИСР в експертното изследване. "Ако повишението на котировките от 25 долара за барел,  отчетено от размириците в Тунис, стане трайно, то активността би  могла да се свие с близо 0,5 процентни пункта в зоната на ОИСР  до 2012 г., а инфлацията би скочила с 0,75 процентни  пункта", допълва експертите на организацията.


В най-новите си проучвани, публикувани през ноември, клубът на най-богатите страни в света залагаше, че в неговата зона ще  бъде постигнат растеж от 2.3% тази година и 2.8%  през 2012 г. Според ОИСР при сегашните ниски нива на инфлацията и на  прогнозите (за инфлацията) паричната политика би могла да не отчете неотдавнашното силно поскъпване на петрола.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK