Найденов обеща оставка, ако до края на април субсидиите на фермерите не са изплатени

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще подаде оставка, ако до 30 април не са изплатени субсидиите на всички земеделски производители. За това са се споразумяли представители на зърнопоризводителите и кабинетът, а новината съобщи самият премиер Бойко Борисов. "Искаме да се извиним за забавените плащания. Всичко в света наложи да изчакаме с тях", каза Борисов и добави, че е разпоредил да се направи оценка на цялото ръководството на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и ако има основания да се направят кадрови промени.


Oт първи април пък ще се създаде работна група от представители на ДФЗ, агроминистерството и зърнопроизводителите, която ще обсъжда и решава всички спорни казуси и жалби на земеделци по отношение на обработваемите площи и очертаването им. От първи юни пък на земеделските производители ще бъде възстановяван акцизът за използваните горива, каквото беше и едно от основните искания на фермерите. В едномесечен срок ще бъде изготвен и план за размера на националните доплащания, които ще се полагат до 2013 година.  И тази година земеделците, регистрирани като физически лица, ще платят данък върху 40 % от доходите си. Тези пари обаче ще им бъдат компенсирани с държавна помощ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK