Наемите на индустриални и логистични площи в Европа се стабилизират

Повечето страни-членки на Европейския съюз отбелязват солиден ръст на сделките на пазара на логистични и индустриални площи през 2010 г., след отбелязания преди това рязък спад, породен от световната банкова криза. Това посочва проучване на консултантската компания Colliers International. Възстановяването на търговията оказа положително въздействие върху усвоените площи и лек ръст на наемните нива в този сегмент на пазарите в Западна Европа и скандинавските страни. Този извод обаче трябва да бъде приет по-умерено, с оглед на факта, че стабилността на наемите в много от ключовите центрове по-скоро може да бъде приписана на липсата на модерни и качествени площи, отколкото на драматично възстановяване на тяхното търсене.


"Основните европейски пазари се характеризират с липса на площи, отговарящи на настоящите нужди на големите корпорации и логистични оператори", отбеляза Ерик Барнеков, директор "Индустриални и логистични площи" за региона Европа, Близкия изток и Африка в Colliers. Според него, "на много места това е било ключов фактор за определянето на базови наемни нива за първокласни локации, докато при други е причината за ръст на наемите на този тип площи."


Въпреки че Централна и Източна Европа отбеляза спад на наемите за първокласни локации през годината, през последните шест месеца на 2010 г. се забеляза ръст от 1% на наемите в ключови центрове на региона. В южната част на континента има сериозен спад на наемите.
"През втората половина на годината в България отбелязахме леко увеличение в дейността на логистичните оператори. На пазара липсват големи проекти, а ограниченото предлагане се очаква в скоро време да стабилизира наемните нива", допълни Антон Славчев, мениджър "Индустриални и логистични площи" в Colliers International, България.


През 2010 г. доходите от първокласните площи в ключови градове в Западна Европа, скандинавските държави и Великобритания се стабилизираха или отбелязаха много слаб спад. Ръста на усвоените площи и спадът в относителната възвръщаемост в другите сегменти накара все повече инвеститори да обърнат поглед към индустриалните и логистични имоти. В Централна и Източна Европа бе отбелязан значителен спад във възвръщаемостта в много градове, въпреки че първоначалните нива останаха относително високи. Ключовите пазари в Южна Европа регистрираха леко разширяване на диапазона на възвръщаемост. Като цяло инвестиционните обеми в рамките на Стария континент се увеличиха с 54% спрямо 2009 г. до 10.6 млрд. евро според данни на Real Capital Analytics, което е отражение на подобрения интерес към сектора.


Прогнозите на Европейската комисия предвиждат нарастване на вноса и износа в 27-те страни-членки на ЕС през 2011 и 2012 г. Въпреки това, значителни увеличения на наемите през тази година не се очакват, като повечето наематели най-вероятно ще изчакат да видят как ще се развие възстановяването на икономиката преди да се ангажират с планове за разширяване на бизнеса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK