Разцепление в западната коалиция срещу Кадафи

Няколко дни след началото на коалиционното  въздушно нападени срещу режима на Моамар Кадафи в Либия, западните партьори се разцепиха в позициите си относно войната, пише "Файненшъл таймс". Недоволството на участниците в коалицията дошло от желанието на Никола Саркози да дирижира сам операцията.


"Има сериозно напрежение между французите, от една страна, и американците и британците", казва западен дипломат, цитиран "Файненшъл таймс". Западните държави като Германия и Великобритания настояват камандването на военновъздушните сили в операцията да се поеме от НАТО.  "Тъкмо бяхме на крачка да постигнем споразумение в алианса и французите изненадващо блокираха всичко, което в началото ни обърка... Но после стана ясно - Саркози искаше да обяви ударите, след като излезе от срещата в Париж, където водеше шоуто", допълва дипломатът. Основната причина НАТО все още да не е поело командването на силите е блокиращата позиция на Турция. Южната ни съседка желае прекратяване на военните дейстия от страна на западните партньори в Либия.


Французите отхвърлят обвиненията срещу тях, че са действали самостоятелно, като казват, че планът винаги е предвиждал френските самолети да започнат операцията, последвани от ракетни удари на САЩ и Великобритания.
Париж винаги се е противопоставял  НАТО да оглави операцията с аргумента, че това ще изпрати погрешен сигнал към арабския свят. Вчера френски представител дори заяви, че Арабската лига не искала НАТО да оглавява операция "Зората на Одисеята". От Лонодон отрекоха тази информация.


Италия заяви, че трябва да си върне контрола над базите си в операцията. "Ако започне множене на командните й центрове, ще преосмислим позицията си", каза външният министър Франко Фратини.


Вашингтон не  желае САЩ да бъде въвлечена в трета продължителна война в мюсюлманска държава. Американски медии инфоримараха, че бомбардировките ще бъдат ограничени и в рамките на няколко дни ръководството на кампанията ще бъде прехвърлено от Африканското командване на американската армия към друга структура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK