Новият закон за пациентите ще им гарантира 14 права

До края на годината новият закон за правата и задълженията на пациентите в България трябва да е готов. Това е амбицията на работната група, която бе свикана от правителството преди около седмица. Дебатът за текстовете в нормативния акт тече още от 2002 г. и досега всяко едно правителство се "упражняваше" какво да съдържат те.


Поредната работна група
"Засега не е ясно какво точно ще включва новият закон, но е ясно, че в основата му ще залегне Европейската харта за правата на пациентите", каза пред в. "Пари" Даниела Дариткова, която е заместник-председател на Комисията по здравеопазване в парламента. Такова бе изискването и на Българската асоциация за закрила на пациентите, която всъщност бе сред инициаторите на създаването на закона. Хартата включва 14 права, сред които правото на информираност, на обезщетение при лекарска грешка, на свободен избор (вж. карето). "Българските пациенти по сегашното законодателство разполагат само с 5 или 6 права, които дори не се спазват", казва председателят на асоциацията за закрила на пациентите Пламен Таушанов. Според него  проектозаконът трябва да инициира написването на истински медицински стандарти. "В момента те  задават само административно-организационни дейности", казва Таушанов. "Стандартите трябва да описват конкретно поведение на лекарите при определени ситуации, така че ако не го спазват, да бъдат подвеждани под отговорност", допълва той.


Жертва в името на красотата
Очаква се да бъде определен стандарт и в сферата на пластичната хирургия, какъвто досега не съществуваше. Това означава, че няма единни указания, по които да се извършват пластични операции. Липсата на стандарт беше и една от причините за многобройните пострадали пациенти. За съжаление информацията за тях е оскъдна. Преди време стана известен случаят с поставянето на опасен силикон в бюстовете на 4000 жени в България. Имплантантите трябваше да бъдат подменени, но дали това се случи, никой не знае.
Фонд за обезщетение


Групата, която работи по проектозакона за правата на пациентите, обсъжда и възможността за създаване на фонд за обезщетение на пациентите, пострадали от лекарски грешки. "Ако такъв бъде реализиран, застраховката на лекарите и медицинските сестри трябва да се вдигне на няколко стотици хиляди лева", казва Пламен Таушанов. Сега те се застраховат за суми от 10 до 20 хил. лв., които обаче често не може да покрият вредите, нанесени на пациентите. В Европа някои лекари са застраховани за около 3 млн. EUR. Законът би трябвало да урежда и механизма на изплащане на обезщетенията. "Пациентите трябва да получават средствата за покриване на нанесените вреди до 6 месеца, а не както е сега след 5 години или никога", коментира Таушанов. Системата за експертиза при лекарска грешка също трябва да бъде подобрена. В момента повечето медици отказват да правят такава, вероятно от солидарност към колегите си, пък и никой не ги задължава. Без нея обаче лекарите не могат да бъдат осъдени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK