Само  24% от българите подкрепят изграждането на АЕЦ "Белене"

Общественото одобрение за изграждането на АЕЦ "Белене" рязко намалява, показва проучване на "Алфа Рисърч". Много от страхове са породени заради бедствията в Япония, пише в изследването на социологическата агенция, а вече само 24% от хората подкрепят проекта. Девет години по-рано този процент беше над 80.


Сред причините за страховете на българите, са сеизмичната активност в района и цената на електроцентаралата. Позитивните нагласи са свързани с евентуалното повишение на цената на тока.


Привържениците на "Белене" имат много противоречиви мнения относно технологията, която ще се използва за бъдещата централа. Само 26% предпочитат руска технология, а 28 се обявяват за западноевропейска. Според 37% от хората технологията трябва да е смесена.


Около 32% от българите изобщо не искат да се изграждат нови реактори. Допълнителен реактор в зоната на АЕЦ "Козлодуй" пък биха изградили 44% от хората.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK