Великобритания залага 1 млрд. GBP допълнителни приходи от доходите на богатите

Финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн планира затваряне на "вратичките" в данъчното законодателство, от които се възползват най-вече богатите, за да набeре 1 млрд. GBP допълнителни приходи годишно, съобщи агенция "Блумбърг", като цитира източници, пожелали анонимност. Мерките ще бъдат част от новия бюджет, който предстои да бъде обявен утре. Около 700 млн. GBP годишно ще дойдат, след като скритите доходи бъдат извадени на светло. Получаването на акции като компенсация на по-късна дата е пример за такива тактики.


Осбърн ще предложи също наемането на още данъчни инспектори. Очаква се работата им да донесе 7 млрд. GBP доходи годишно срещу инвестиция от 900 млн. GBP. Други мерки, включени в плана, са да се прекрати практиката големите компании да купуват, отдават под наем и пак да придобиват машини или заводи, с цел да се възползват два пъти от данъчните облекчения. Очаква се допълнително набраните приходи да бъдат насочени към подпомагане на домакинствата, чиито доходи намаляват.


Осбърн е изправен пред влошени икономически прогнози за периода на втория си бюджет. Прогнозите са за по-слаб икономически ръст, по-висока инфлация, по-висока безработица и увеличаване на държавния дълг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK