Българското посолство в Токио се мести във Фукуока

От вчера българското посолство в Токио частично е преместено в град Фукуока, който се намира на около 1000 км южно от японската столица. Оттам то  ще продължава да изпълнява функциите си, но в ограничаен състав. Това съобщи говорителят на външно министерство Весела Чернева. Преместването се наложило заради завишения радиационен фон.


"Счетохме за по-безопасно за нашите служители  по-голямата част от тях да бъдат изтеглени във Фукуока", заяви  Чернева. Там имаме почетен консул, който ще подслони  четирима човека, които ще останат във Фукуока в следващите дни.  Консулската служба остава в Токио и продължава да работи и  да оказва съдействие на граждани. Говорителят на външно министерство подчерта, че служителите в посолството ни водят между 100 и 200 телефонни разговора с български граждани с молба за оказване на съдействие. Голяма част от сънародниците ни в Япония обаче са решили да останат в страната.


Чернева обясни още, че към днешна дата в МВнР са получени над 50 заявки от български  семейства, които изявяват готовност да поканят японски  семейства, за да ги подслонят докато отмине кризата. Във  "Фейсбук" инициативата е подкрепена от над 500 българи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK