Икономическото министерство още не знае какво да прави с БЕХ

Министерството на икономиката още не е готово със стратегията за преструктуриране на Българския енергиен холдинг. Вътрешни и външни експерти продължават да работят по концепцията, но дотук единственото сигурно е отделянето на преносните мрежи. Така Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" ще бъдат обединени в холдингова структура "като вертикално интегрирано предприятие, със създаване на допълнителни механизми за засилване на тяхната независимост", съобщиха за в. Пари от МИЕТ.


Първата стъпка е изваждането на двата оператора от БЕХ и съответно ЕСО от НЕК, както предвижда Третият либерализационен пакет на ЕС. Той вече влезе в сила в началото на месеца. Чак след това ще бъдат разгледани и вариантите за преструктурирането и на другите дъщерни дружества, съобщиха още от министерството. Разформироването на създадения от предишното правителство енергиен холдинг беше едно от първите намерения при идването на ГЕРБ на власт и трябваше да се е случило до средата на миналата година. Оттогава обаче срокът постоянно се отлага.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK