Мартин Димитров: Има опасност Русия да придобие по-голямата част от енергетиката

Според съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров, държавата няма да е способна да плати сериозната цена на атомната електроцентрала. В случай, че се вземат кредити от Русия, която е съакционер в проекта, може да се стигне до ситуацията руската страна да превземе по-голямата част от българската енергетика.   Над 3 пъти по-скъпо от първоначално обявеното ще излезе цената на електроенергията, произвеждана от АЕЦ "Белене" - нас 14 евроцента. Това ще доведе до поскъпване на тока у нас с над 50% през следващите 25 години, обяви Мартин Димитров. Изказването му се базира на данните от анализа на Института за пазарна икономика (ИПИ), които бяха обявени днес.


През следващите 20 години, едно средно семейство ще трябва да плати 4200 EUR, за да изплати централата. Вместо да спечели, бюджетът ще загуби, защото в цената на инвеститора  не са били включени и всички останали съпътстващи разходи, обяви в парламента старшият икономист от ИПИ Красен Станчев. Тези разходи ще са неизбежни, тъй като трябва да се изграждат далекопроводи, подстанции, съоръжения за съхранение на ядрено гориво. Отделно трябва да се похарчат и средства за техническата осигуреност на проекта. Експертите от ИПИ са съставили баланс на енергопотреблението до 2025 г., който показва, че дотогава няма да има пазар за бгългарското потребление, ще има излишъци на енергия, а отвън няма да има търсене на такава мощност, каквато е АЕЦ "Белене".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK