Португалското правителство може да подаде оставка

Правителството на Португалия би могло да загуби мандата си в сряда при гласуването на нов план за строги бюджетни ограничения. Опозиционните партии декларираха, че няма да подкрепят мерките, които целят предотвратяване на необходимостта от финансово подпомагане от ЕС. Според опозицията новият план отива твърде далеч, тъй като засяга слабите слоеве от обществото, особено пенсионерите, които ще трябва да плащат по-високи данъци. Пакетът предвижда също поредно увеличение на данъците върху доходите и корпоративните данъци, намаление на социалните плащания и увеличение на таксите за използване на обществения транспорт. Министърът на финансите Фернандо дос Сантош коментира, че ако планът не бъде изпълнен, това би изправило страната много близо до необходимостта от търсене на финансовоа помощ от ЕС.


Пазарите оказват силен натиск върху Португалия през последната година. Инвеститорите искат все по-голяма доходност за парите, които влагат, което оскъпи наемния капитал в Португалия до много високи нива. Например възвращаемостта по 10-годишните облигации в четвъртък беше 7.4%, което е близо до абсолютните рекорди. Икономиката се очаква да регистрира спад през тази година, а безработицата е на рекордни нива от 11.2%.  Рейтинговата агенция Moody's наскоро намали кредитния рейтинг на страната. Очаква се Standard & Poor's да направи същото.


"Вероятно е Португалия да се окаже третата държава след Гърция и Ирландия, която ще изпадне в необходимост от спасително финансиране от ЕС", смята икономист от Capital Economics. Португалия е една от най-малките и слаби икономики в еврозоната, но нейният колапс би предизвикал изнервяне на пазарите по отношение на други задлъжнели по-големи европейски икономики като Испания, Италия и Белгия.


Гласуването на плана в парламента предстои в навечерието на срещата на върха на ЕС, където трябва да бъдат обсъдени нови мерки за възстановяване на доверието на инвеститорите във финансовата стабилност на 17-те държави от еврозоната включително Португалия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK