Печалбата на UniCredit намаляла с 22% през 2010  г.

Най-голямата италианска банка отчете 22.2% спад на печалбата си през 2010 г. до 1.32 млрд. EUR. За сравнение година по-рано тя беше 1.7 млрд. EUR. Само през последното тримесечие положителният финансов резултат на трезора е намалял с 13%. Нетната печалба за тримесечието са спаднали до 321 млн. EUR от 371 млн. година по-рано. 


Спадовете се дължат основно на отчисления на компанията, свързани с положителната й репутация в размер 362 млн. EUR. Изпълнителният директор на банката Федерико Гицони, който замести Алесандро Профумо през септември миналата година, наложи административна реорганизация и преразглеждане на стратегията на банката на някои пазари, за да повиши доходността й. Той планира да очертае нов бизнес план до края на лятото.


Провизиите за лоши кредити са се увеличили повече от двойно и достигат 472 млн. EUR през тримесечието, основно заради предвижданите в Германия финансови заеми. Общата цена за реорганизиране и сливане на италианските подразделения на банката достигна 254 млн. EUR.
Нетните приходи от търговия на UniCredit са спаднали до 53 млн. EUR за тримесечието при повече от 150 млн. година по-рано. Същевременно нетните приходи от лихви са се увеличили с 1.4 % до 4.2 млрд. EUR.


Акциите на UniCredit поевтиняха с 4% на борсата в Милано през последните 6 мсеца, намалявйки пазарната си стойност до 33.9 млрд. EUR. Пъвичната капиталова адекватност на банка(Tier 1), който е основен показател за финансовото здраве, е паднал до 8.58% през декември 2010 г. от 8.61% в края на септември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK