Тричленен състав на ВАС потвърди наложената от КЗК глоба на камарата на строителите

Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди решение на КЗК от май 2010 г., с което беше наложена имуществена санкция от 175 000 лв. на Камарата на строителите в България (КСБ). Според решението камарата е сключвала забранени споразумения, като е определяла цени на услуги. Това е нарушение по чл. 15 ал. 1 от Закона за защиат на конкуренцията.


Решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено определяне на цени, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренция и водят до най-сериозните увреждания на пазара. Поради тази причина в практиката по прилагане правото на конкуренция е прието, че споразумения или решения с такъв предмет са незаконни сами по себе си, дори когато все още не са предизвикали реален ефект на пазара. Производството на комисията установи серия от мерки от страна на КСБ, които са довели до определянето на ориентировъчни цени във високото, хидротехническото и пътното строителство, публикувани на официалната интернет страница на сдружението. Изработването на ценовите показатели е било с цел тяхното реално приложение в строителния сектор в страната, смятат от КЗК.


Строителният бранш в България обхваща над 20 000 участници, предимно малки и средни предприятия. В КСБ членуват 42% от общо регистрираните предприятия, като те произвеждат 90% от общата строителна продукция. Поради това комисията счита, че определените и разпространени от камарата ориентировъчни цени могат да доведат до еднакви пазарни реакции на независимите конкуренти без да съществуват обективни пазарни условия за това.
Комисията постанови прекратяване на нарушението чрез преустановяване на всички действия, насочени към определяне на фиксирани, ориентировъчни или препоръчителни цени, свързани с предоставянето на строителни услуги и промяна на Етичния кодекс чрез премахване на разпоредбата на чл. 25 от него.


Решението подлежи на касационно обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK