Силният франк заплашва конкурентността на Швейцария

Износът на швейцарски стоки изостава в сравнение с германските под влиянието на повишението на стойността на швейцарския франк спрямо еврото. На годишна база увеличението е с 11% и отразява сигурността търсена от инвеститорите в разгара на дълговата криза в редица държави от еврозоната. Това обяснява защо анализаторите предвиждат растеж от 1.95% за икономиката на Швейцария в сравнение с 2.6% за Германия.


Президентът на Централната Банка на Швейцария, Philipp Hildebrand заяви на 18 март, че увеличението в курса е един от "сериозните рискове" пред икономиката на страната. Износът, който съставлява около 50% от БВП на Швейцария ще нарастне със 7.1% през последното тримесичие на 2010г. , в сравнение с растеж от 15% в Германия. "Износителите от Швейцария биха били в много по-добра позиция в момента, ако не беше поскъпването на франка през последните две години", заяви александър Кох, икономист в UniCredit Group. "Те биха се справяли толкова успешно, колкото и колегите им от Германия, тъй като структурата на износа на двете държави е сходен"" Швейцарските износители са принудени да се приспособяват към повишаващия се курс на франка, като стават по-ефективни. Това е здравословно за икономиката" коментира   Alexis Bill Koerber, икономист в изследователския институт BAK Basel Economics.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK