Одиторите свиха печалбата на "Благоевград БТ"

Годишната печалба на "Благоевград БТ" за 2010 г. е 9.8 млн. лв., показва одитираният отчет на дружеството. Сумата е с около 40% по-ниска, отколкото беше в междинния отчет за края на четвъртото тримесечие. Това означава, че одиторите на компанията са намалили резултат на дружеството. Увеличение на изписаните провизии и разходите по обезценка на дълготрайните материални активи са в основата на понижената печалба.


По време на годишното приключване се прави и оценка на перспективите пред бизнеса, затова много често има разлика между годишния одитиран отчет и междинния", обясни директорът за връзки с инвеститорите в "Благоевград БТ" Лиляна Иванова. По думите й направена е обезценка на ДМА заради спада на пазарния дял и пониженото натоварване на машините за производство на цигари.


"Имаме и изписани провизии, които са свързани с обезщетения за пенсиониране, както и други разходи", допълни Иванова. Според обяснителните бележки към отчета "Благоевград БТ" следва доста силна политика на социални разходи. Служителите в компанията получават финансови стимули при сватба, раждане на дете, новогодишни подаръци за деца под 12 години, а при платен годишен отпуск не по-малко от една средна работна заплата за дружеството. При пенсиониране пък всеки служител получава по едно брутно трудово възнаграждение за всяка отработена календарна година в дружеството.


Почти двоен спад в приходите от продажби у нас и силен ръст на износа отчете "Благоевград БТ" за миналата година. Компанията е свила продажбите си за вътрешния пазар до 46.2 млн. лв. спрямо отчетените над 80 млн. лв. през 2009 г. Продажбите на външни пазари обаче се повишават през 2010 г. до 125 млн. спрямо отчетените 77.5 млн. лв. година по-рано.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK