Бразилия може да изкупи част от държавния дълг на Португалия

Бразилия може да изкупи част от държавния дълг на Португалия, за да помогне за възстановяването на икономиката й, както и за рефинансирането на страната, заяви бразилската президентка Дилма Русеф, цитирана от Франс прес. "В момента проучваме най-добрия начин да участваме в икономическото възстановяване на Португалия. Екипите ни са в постоянен диалог. Една от възможностите е да изкупим част от португалския държавен дълг", изтъкна Русеф в интервю за португалския всекидневник "Диариу економику". Тя допълни, че сепроучват и други алтернативи, като предсрочно изкупуване на бразилски ценни книжа, притежавани от португалското правителство.


Вчера Дилма Русеф обяви, че Бразилия е готова да помогне на Португалия "в рамките на нашето законодателство", като уточни, че изкупуването на чуждестранен държавен дълг е обект на стриктни законови правила в Бразилия.Русеф днес е в Коимбра, където ще участва в церемония за удостояване на нейния предшественик Луис Инасиу Лула да Силва с титлата доктор хонорис кауза на местния университет. Бразилската президентка бе принудена да съкрати тридневното си посещение в Португалия заради кончината на вицепрезидентаЖозе Аленкар, като отмени срещите си днес следобед с португалския си колега Анибал Каваку Силва и премиера в оставка Жозе Сократиш.


В интервюто си за "Диариу економику" Русеф изтъква също, че много бразилски компании проявяват интерес към португалския пазар и че би искала да се засили сътрудничеството между двете страни в енергийния и туристическия сектор, аеронавтиката, телекомуникациите и медиите. "Португалия е много важна страна за Бразилия. Тя е нашата входна врата към Европа", подчерта тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK