Лихвите по държавните облигации на Португалия с нов рекорд

Надеждите на Португалия да избегне международната спасителнафинансова помощ намаляват, след като лихвите по държавнитеоблигации на страната достигнаха нови рекордни равнища висторията на еврозоната, предаде Асошиейтед прес.


Лихвите по 10-годишните държавни облигации се увеличиха соще 0,03 процентни пункта до 8,02 процента, което е най-високотоим равнище от присъединяването на страната към 17-членнатаеврозона през 1999 година.


Вчера международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс(Standard and Poor's) понижи кредитния рейтинг на Португалия седна степен от ВВВ/А-2 до ВВВ-/А-3 (лат. букви) с негативнаперспектива.
Според Стандард енд Пуърс огромният дълг и слабитеперспективи за растеж на Португалия очертават вероятностстраната да бъде принудена да поиска спасителен пакет.Анализаторите са на мнение, че Португалия ще има нужда отфинансова помощ на стойност до 80 милиарда евро (113 милиардадолара).


Португалия е изправена пред ключово изпитание през април,когато ще трябва да покрие заем от 4,5 милиарда евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK